petek

11

avgust 2017

2

koment.

D.O.M.: Mojih TOP 5 knjig za poletno branje

Avtor , Objavljeno v D.O.M.

Skozi leto mi vedno zmanjka časa za branje, oziroma se mi po pestrem delovnem dnevu knjige sploh ne ljubi prijeti v roko, ker zvečer tako ali tako po nekaj straneh zaspim 😉 Ampak zato s toliko večjim veseljem na dopustu požiram knjige drugo za drugo. Vedno vzamem vsaj dve knjigi s seboj tudi na še tako kratek vikend oddih, letos pa sem za dva tedna morja vzela s seboj celo skladovnico, ki me je neznansko osrečila.

Verjetno mi ni potrebno razlagati, da se z branjem zgodb potopim v nek nov svet, ki nam ga avtor skuša orisati, odmislim zunanji svet in samo uživam v spremljanju zgodbe.

Nora sem na kriminalke, na detektivske zgodbe, zato je Agatha Christie moja zvesta spremljevalka. Do sedaj ji nihče še ni uspel seči niti do kolen, čeprav bi rekla, da je James Patterson in njegove zgodbe z Alexom Crossom, Klubom preiskovalk umorov in Michealom Benettom prav tako nepogrešljivo gradivo za popoln poletni oddih. Seveda ne sme manjkati tudi kakšna romantična zgodba, rada imam pač bolj lahko gradivo, ki ga v dnevu ali dveh pogoltneš in ti ostane prijeten okus 😉

Letos pa so se med mojih TOP 5 knjig, ki jih priporočam tudi tebi za poletno branje znašle naslednje knjige:

1. POD GLADINO, Paula Hawkins – za ljubitelje dobrih psiholoških trilerjev

pod_gladino

Paula Hawkins, ki je z romanom Dekle na vlaku prepričala 20 milijonov bralcev po svetu, je v težko pričakovanem novem psihološkem trilerju ustvarila podobo zadušljivega mesta z mračno preteklostjo in znova dokazala, da je odlična poznavalka človeških značajev.

OPIS: V dneh pred smrtjo je Nel Abbott, priznana pisateljica in fotografinja večkrat poklicala sestro Jules, vendar se ta ni zmenila zanjo. Zdaj je Nel mrtva, utopila se je v zloglasnem lokalnem tolmunu. Ta ima za seboj že dolgo zgodovino smrtnih utopitev, ki jih je v okviru svojega naslednjega knjižnega projekta krajevnih posebnos­ti in zgodb raziskovala tudi sama Nel.  Jules se mora vrniti v domači kraj, čeprav si ga nikoli več ni želela videti. Strah jo je. Zelo strah. Še najbolj pa se boji vode in Tolmuna pogubljenih …

2. ZA OŽENIT, Curtis Sittenfeld – za nostalgike in oboževalke gospoda Darcyja

za_ozenit

Kakšen bi bil roman Prevzetnost in pristranost, če bi ga Jane Austen napisala danes?
Curtis Sittenfeld nam ponuja svojo različico. Roman Za oženit je napisala v okviru Projekta Austen, predelavi šestih romanov priljubljene angleške pisateljice. Curtis Sittenfeld je avtorica več knjižnih uspešnic. Piše tudi za časopise in revije, med drugim za New York Times, Time in Vanity Fair. Doma je iz Cincinnatija, kamor je postavila dogajanje pričujočega romana.

OPIS: Zakon je precenjen, razmišlja gospod Bennet, oče petih neporočenih hčera. Njegova žena je drugačnega mnenja in je pripravljena narediti vse, da bi zamož oddala vsaj najstarejši dekleti: nežno Jane, učiteljico joge, ki si močno želi otroka, in nemirno Liz, novinarko in ljubico poročenega moškega.
Priložnost za to se ponudi, ko v mesto pride eden najbolj zaželenih samcev, dr. Bingley, ki prijateljuje z ošabnim nevrokirurgom Fitzwilliamom Darcyjem.

3. LJUBEZEN V ČASU KOLERE, Gabriel García Márquez – za ljubiteljev klasikov

ljubezen_v_casu_kolerere_maketa

Gabriel García Márquez (1928–2014), kolumbijski pisatelj in Nobelov nagrajenec, je eden najpomembnejših pisateljev 20. stoletja. Njegovi romani in kratke zgodbe so med bralci zelo priljubljeni, večina je prevedenih v slovenščino.

OPIS:Roman Ljubezen v času kolere je brž po izidu (1985) v latinskoameriškem prostoru dosegel izredno odmevnost in prva naklada milijon izvodov je bila v hipu razprodana. García Márquez je roman označil kot »pripoved o moškem in ženski, ki se neizmerno ljubita, a se ne moreta poročiti pri dvajsetih, ker sta premlada, vendar tudi ne pri osemdesetih, ker sta prestara«. Zgodba je postavljena na prelom devetnajstega stoletja v dvajseto v mestece ob karibski obali v času pustošenja kolere. Celoten roman prežema nostalgičnost, živopisnost, pa tudi dobrohoten humor. S svojim mojstrskim slogom pisanja, polnim življenjske moči in poezije, nas pisatelj prepriča, da roman prebiramo vedno znova in znova.
4. UMOR OB BAZENU, Agatha Christie – za ljubitelje Agathe Christie in Hercula Poirota
umor_ob_bazenu_maketa
Agatha Christie (1890–1976) upravičeno nosi naziv najbolj brane avtorice detektivskih romanov na svetu; mojstrski zapleti v skoraj sto romanih so privlačni in vabljivi za vse ljubitelje dobre kriminalke, tudi zato, ker so upodobljeni v številnih filmskih in televizijskih priredbah.
OPIS: Premožna lady Angkatell na svojem posestvu Hollow priredi zabavo, na katero je med drugimi uglednimi gosti povabljen tudi Hercule Poirot. Vzdušje na zabavi je že spočetka nekoliko mučno, saj je vsak gost s seboj prinesel kopico osebnih problemov, nato se zgodi umor. Gosti so šokirani, Poirot pa se mora nenadejano lotiti primera, pri katerem je, kot se izkaže, polno neznank in nepredvidenih zapletov.
9789610120964-1
Jill Mansell je ena najboljših avtoric sodobnih romantičnih komedij , ki zna s prikupnimi junaki, romantičnimi zapleti in duhovitimi dialogi vedno poskrbeti za odlično zabavo. Njeno romani so prodani v več kot petih milijonih izvodov.
OPIS: Cleo Quinn se ne more ravno pohvaliti, ko beseda nanese na moške, dokler ji poti ne prekriža Will. Čeden in pozoren tip – hm, ta bi lahko bil pravi. Očitno se ji vendarle obetajo lepši časi, vsaj tako se zdi, dokler se ne pojavi Johnny LaVenture, uspešen kipar in Clejina simpatija iz otroštva, ki se je vrnil v Channing’s Hill in je zdaj prav sumljivo prijazen do nje. Medtem se Clejina sestra Abbie ubada z dekletom, ki se lepega dne pojavi na vratih, da bi spoznala svojega očeta. Koga?! Abbiejin mož Tom je ženi očitno zamolčal nekaj pomembnih malenkosti, ki z razkritjem zamajejo njun idilični zakon. Sestri bosta spoznali, da nam preteklost lahko kadar koli pomeša štrene in da je ljubezen vse prej kot predvidljiva.
Kljub temu, da knjige največkrat res berem na dopustu, doma že leta sanjam o popolnem kotičku za branje in pitje čaja, prostor, ki bo moj zen. Predstavljam si ga kot en udoben naslanjač ali pa leseno klop, oblazinjeno z mehkimi blazinami, spodaj pa skladovnica knjig, ki sem jih že prebrala. Inspiracijo sem našla v mömaXu in izgleda nekako takole:
zierkissen-pascaline-aus-leinen-dunkelgrau-ca-45x45cm-dunkelgrau-modern-textil-moemax-modern-living_OVe4oPvdPdjzvuOGGrDiUcnXOGA Image-1
okrasna blazina GRACE, 19,99 eur
okrasna blazina ROSALINDE, 9,99 eur
okrasna blazina NATURELLE, 16,99 eur
okrasna blazina PASCALINE, 14,99 eur

2 komentarja

  1. Irena