četrtek

10

avgust 2017

0

koment.

LEPOTA: Kaj se zgodi, če jemo preveč sladkorja?

Avtor , Objavljeno v Lepota

Prejšnji teden sem bila na predstavitvi knjige avstralske avtorice, nekdanje voditeljice priljubljene kuharske oddaje Masterchef, Sarah Wilson z naslovom Adijo, sladkor. Pri nas je izšla pri Mladinski knjigi. Avtorice do takrat nisem poznala, ampak moram reči, da sem ob poslušanju njenega razmišljanja in bogatega znanja v trenutku postala njena velika oboževalka. Vem, da je trenutno zelo popularno razmišljanje, kaj vse nam škodi in čemu se moramo odpovedati in takšne ‘novodobne’ ter trendovske teme o zdravem prehranjevanju se me načeloma ne dotaknejo, tokrat pa moram priznati, da me je tema močno prevzela.

Tudi sama sem malce raziskovala negativne učinke uživanja sladkorja in ti so me zelo presenetili. Naše prehranjevanje se namreč vrti okoli sladkorja, pa se tega niti ne zavedamo. Tako pogosto ‘zdrave’ žitne ploščice ali zadnje čase tako priljubljena granola vsebujejo več sladkorja kot tablica čokolade in omaka za žar več kot čokoladni preliv. Zato smo nekako vsi po vrsti zasvojeni s sladkorjem, pa se tega niti ne zavedamo, misleč, da izberemo zdravo izbiro kot je na primer lahki jogurt, ki vsebuje več sladkorja kot sladoled, svoje telo še bolj navajamo na sladkor.

Na dan ne bi smela zaužiti več kot 9,5 čajne žličke sladkorja, povprečen človek pa jih skozi različno hrano zaužije tudi do 25. V stogramski mlečni čokoladi jih je približno pet, v kokakoli pa še več! In pazi – sladkor dodajajo tudi kruhu, kosmičem, sokovom, celo čisto navadnemu jogurtu in kisu, še posebno balzamičnemu!

Sarah v svoji knjigi svetuje, da moramo sladkor popolnoma črtati iz svoje prehrane (tudi sadje, ki je polno sladkorja), a če vseeno nisi za tako rigozorozno dejanje, ti svetujem, da se sprva odločiš za obrok ali dva na dan brez sladkorja, njeno knjigo pa vsekakor svetujem kot inspiracijo idej za dobre, kakovostne obroke in spremembo v razmišljanju.

Sladkor namreč vpliva na naše splošno počutje, težave s spanjem, težave s slabo kožo, vodi v odvisnost, utrujenostzakisanost telesa, razpad pH-ja, kandido. Sladkor je odgovoren za osteoporozo in tukaj je še sladkorna bolezen. Z uživanjem sladkorja povišamo ravni krvnega sladkorja, zaradi katerih se začnejo nalagati maščobe po telesu. Uživanje preveč sladkorja povzroča tudi težave z jetri, nejasno razmišljanje ter nenehno željo po sladkem. Sladkor našemu organizmu povzroča nepopisno škodo, saj iz njega izčrpa vitamine in minerale, ki so nujni za normalno delovanje. Vpliva na popolnoma vse organe v telesu, na vsako celico posebej, na vsa tkiva, možgane, kosti, skratka na celoto.

Naslednjič bodi pozorna, kaj na primer izbereš za zajtrk, ne ga začeti s sladkorjem in si raje pripravi ovseno kašo s svežim sadjem, obrok, ki je poln z B vitaminom, kalcijem, proteini in vlakninamiGrški jogurt je prav tako odlična izbira za zajtrk, ampak kupi navadnega in si ga potem sama ‘posladkaj’ s svojim najljubšim sadjem. Jajca so prav tako dobra in zdrava izbira za dober začetek dneva.

Naj zaključim z besedami avtorice Sarah Wilson, kaj nam še ostane, če črtamo sladke prigrizke? BISTER UM in ČISTO TELO. In nad tem se je treba malce zamisliti.