sreda

31

maj 2017

0

koment.

NOVICE: Dišeči postanek z dobro zgodbo

Avtor , Objavljeno v Novice

Mesec maj je bil še posebno pester. Pozna se, da se je narava končno začela prebujati in z njo tudi številni dogodki in projekti. Na cesti sem bila še pogosteje kot ponavadi, praktično sem prevozila celotno Slovenijo. Seveda ob vsej vožnji paše skodelica dobre in dišeče kave, ki ima za seboj še zelo dobro zgodbo.

Kava s certifikatom pravične trgovine

Kava VIVA CAFE prihaja iz slovite italijanske pražarne kave blizu jezera Como. Posebej izbrani kavni strokovnjaki in ekipa VIVA CAFE so tam šest mesecev pripravljali novo mešanico za kavo.

Pridobivanje in proizvodnja kavnih zrn poteka po načelih pravične trgovine, kava VIVA CAFE pa nosi certifikat pravične trgovine Fairtrade.

zrnje_kave

Najboljša kakovost ni samo rezultat uporabe visokokakovostnih surovin. Prav tako zahteva pošteno plačilo za družine malih pridelovalcev, ki si vsak dan prizadevajo zagotoviti to kakovost.

Cilj pravične trgovine FAIRTRADE je zmanjšati neenakost v globalni ekonomiji in zagotoviti pravično plačilo družinam pridelovalcev. Standardi FAIRTRADE so orodje za uresničevanje teh sprememb. Predstavljajo namreč ogrodje za družbeni, okoljski in gospodarski razvoj pridelovalcev ter zahtevajo plačilo stalnih cen in dodatkov za investicije, ki koristijo skupnostim.

PET RAZLOGOV ZA KAVO FAIRTRADE

  • Najnižje cene, določene s programom FAIRTRADE, niso odvisne od nihanj trga in tako zagotavljajo varnostno mrežo ter krijejo povprečne stroške trajnostne pridelave.
  • Višja plačila za izdelke FAIRTRADE prispevajo k družbenim projektom,  infrastrukturi in izobraževanju – na primer, omogočajo izboljšanje kakovosti in izgradnjo šol ter zdravstvenih domov.
  • Prisilno delo in izkoriščevalsko otroško delo sta prepovedana.
  • Spodbujajo se okolju prijazne metode pridelave, saj višje plačilo pomeni organsko pridelavo, prepoved genetsko spremenjenih semen, manjšo uporabo pesticidov, manj odpadka ter zaščito voda in pragozda.
  • Promocija in pomoč uspehu majhnih pridelovalcev: kredite lahko pridelovalci dobijo še pred obrano letino, na voljo so demokratične strukture in boljši delovni pogoji v skladu s kriteriji Mednarodne organizacijea dela (ILO).

Spoznaj plantaže kave na potovanju po Kostariki

V sklopu nagradne igre, ki poteka do 11. junija lahko ob nakupih kavnih napitkov VIVA CAFE z žrebom osvojite odlično priložnost, da od blizu spoznate izvor kavnih zrn v katerih lahko uživate na kar 36 bencinskih črpalkah OMV VIVA. Glavna nagrada (poleg personaliziranih skodelic za kavo izpod spretnih rok zaposlenih v Steklarni Hrastnik, ki jih bo prejelo 100 srečnežev) je namreč potovanje na Kostariko za dve osebi, ki vključuje tudi obisk plantaže kave.

Omenjeno potovanje tako ponuja odlično in navsezadnje edinstveno priložnost za srečnega izžrebanca/ko, da spozna enega ključnih delov v zelo pomembni verigi ljudi, ki poskrbijo, da naša jutra zadišijo po odlični skodelici kave.