petek

16

junij 2017

0

koment.

POROKA BO: Koliko pravzaprav res stane, če si del poroke?

Avtor , Objavljeno v Poroka BO!

Kot del poroke si smatran takrat, ko te ženin ali nevesta izbereta za poročno pričo, ali za nevestino družico. Takrat je tvoja vloga malce bolj pomembna kot od ostalih svatov, ki pa se prav tako kot vsi povabljenci na poroko vedno sprašujejo o enih in istih temah – kaj dati za darilo, kako priti na poroko, kaj obleči in podobno. Zato sem se odločila, da po alinejah razbijem teme in vprašanja, ki pestijo vse, še posebno pa tiste, ki so aktivno vključeni v poroko in poročne priprave ter razmišljajo o stroških, ki prihajajo s povabilom na poroko.

Seveda so vsi stroški zelo približni, ker veliko zavisi tudi od teme poroke, lokacije, ki je lahko zelo blizu, ali pa tudi zelo daleč, ‘zahtevnosti’ neveste, od tega, koliko sta si z nevesto blizu, pa tudi od tega, koliko si pravzaprav par ali posameznik, povabljen na porko lahko privošči imeti stroškov. Ampak tudi malenkosti se seštevajo in hitro naberejo, zato je tu seznam, na katerega je treba pomisliti in računati.

1. Obleka

Če si del poroke – nevestina priča ali družica, bo nevesta verjetno imela kakšne želje pri tvoji obleki. Velikokrat so družice oblečene enako, ali pa se dogovorijo o enotni barvi, odtenku. Občasno te stroške prevzame tudi nevesta sama, a vseeno bodi pripravljena, da je obleka in z njo tudi vsi dodatki – čevlji, nakit, šiviljski popravki – tvoj strošek. Neka zmerna cena – bi rekla – za obleko za pričo ali družico je od 50 pa do 120 evrov, če pa si jo boš dala delati k šivilji ali modni oblikovalki, pa lahko računaš, da bo tam blizu 300 evrov.

Kljub temu, da so to obleke, ki jih bomo le redko še kdaj nosile, si za poroko – kot svat ali družica – vedno rada kupim novo obleko. Seveda ni s ‘staro’ prav nič narobe, ampak če si povabljen na eno ali dve poroki na leto mi tega stroška ni škoda, če pa je teh dogodkov več, pa tudi pobrskam po svoji omari.

Vseeno pa se je potrebno te stvari dogovoriti že malce prej in o njih tudi prej razmišljati, zato se pogovorite skupaj z družicami, ali boste obleke iskale skupaj in kakšen je budget ter podobno. Pred nami je namreč še veliko alinej.

IMG_2632

2. Frizura in ličenje

Če si del poroke, to pomeni, da se urejaš skupaj z nevesto, ki ima ponavadi profesionalnega vizažista in frizerja. Velikokrat nevesta sama pokrije še strošek mejkapa in frizure za pričo in družice, v nasprotnem primeru pa boš za to morala poskrbeti sama. Če se znaš sama dobro naličiti, odlično, sicer pa se cene vizažistov za profesionalno ličenje gibajo od 50-150 evrov, odvisno od zahtevnosti mejkapa (ali vključuje tudi umetne trepalnice in podobno), poznanosti samega vizažista in podobno.

Prav tako si boš morda želela iti prej k frizerju, ali samo po osvežitev barve, ali pa si si za veliki dan zamislila kakšno bolj umetelno pričesko. Tudi tu se cene začnejo nekako od 30 evrov dalje, odvisno tudi od tega, ali bo frizer prišel na lokacijo frizirati, ali boš prišla k njemu v salon in podobno.

3. Darila

Tukaj je spet zelo odvisno, koliko sta si z nevesto blizu. Lahko, da bo teh daril več, začenši z zaročnim darilom, ki je lahko malenkost, pozornost v obliki šopka.

Za glavno darilo pa se zdaj daje že kar samo denar, razen če ni iz strani ženina in neveste izraženo drugače. Koliko, je ponovno odvisno od tvojega budgeta, oziroma od budgeta para, ki je povabljen na poroko in tudi od družbe. Bi pa rekla, da se zneski začnejo nekje od 100 evrov na par, oziroma 100 evrov na osebo. Tu je bližina odnosa zelo pomembna, sorodniki, starši ponavadi prispevajo več, prav tako tudi priče. Če si v precepu, koliko dati, se lahko da darilo v skupini.

4. Dekliščina

Tako kot z vsem, povezanim s poroko, je tudi obseg dekliščine povezan z željami neveste in idej priče ter družic. Dekliščina je lahko kaj hitro stroškovni zalogaj, še posebno, če traja več dni. Pomisliti morate vse, od tega, kje boste spale, kako je s prevozom, hrano, pijačo, nepredvidenimi stroški, kako fensi so vaši apetiti, ali boste na dekliščini nevesti dale že kakšno skupno darilo in podobno. Zato je dobro, da pri načrtovanju dekliščine s puncami doložite nek okviren znesek na osebo – na primer 50 evrov – in preverite, kaj dobite za ta denar. Predviden znesek se skoraj vednno dvigne za nekje od 10-20%.

5. Prevoz

Kljub temu, da je naša Slovenija majhna država, se lahko zgodi, da bo poroka oddaljena tudi 100 kilometrov daleč. Treba je premisliti o prevozu – ali se iz strani ženina in neveste najame skupen prevoz, ali pa ta pade pod skrbi povabljencev. No, 100 kilometrov ni še nič, v primerjavi s tem, če si povabljen v drugo državo in je tvoje edino prevozno sredstvo letalo. V tem primeru je verjetno dobro karte čim prej rezervirati.

6. Prenočišče

Tudi če je lokacija oddaljena samo 50 kilometrov stran od tvojega doma, premisli, ali ni bolje, da si za tisto noč poiščeš prenočišče. Nihče namreč ne bi smel iti za volan pijan, utrujen ali kaj podobnega. Tudi ta strošek včasih za ožjo družino in pričo ter družice prevzameta ženin in nevesta, ali pa vsaj poskrbita za seznam bližnjih (in ne tako dragih) prenočišč. Za tistih nekaj ur v postelji je namreč vseeno, če si sobo ali kopalnico delita še s kakšnim parom, zato so tukaj stroški – z nekaj pameti – lahko precej minimalni.

Seveda so s poroko povezani stroški – hočeš, nočeš, gre za močno panogo, kjer se cene tako zvišajo, če je govora o čemerkoli poročnem. Stroški so tako za ženina in nevesto kot tudi za vse, ki so vključeni v ta poseben dan. Ampak če se gre za poroko prijateljice, osebe, s katero sta si zelo blizu, so stroški zanemarljiva stvar, ko vidiš, da si svoji prijateljici lahko v pomoč in oporo na ta poseben dan. To, da te je izbrala kot pričo ali družico je velika čast in prav je, da jo tako tudi jemlješ. Seveda pa je prav tako dobro, da se že prej postavijo neki okvirji stroškov, povezani z velikim dnem, da na koncu ne bo nepotrebne slabe volje.