sreda

28

junij 2017

0

koment.

D.O.M.: Enostavna, slastna in sočna borovničeva pita

Avtor , Objavljeno v D.O.M.

Ta recept je zelo enostaven, predvsem pa zelo okusen in svež za poletne dni. Zmes slastnih sočnih borovnic, sveže skute in v ustih topečega se krhkega testa je pravi užitek. Borovničeva pita s skuto je sočna in okusa polna sladica, ki jo lahko pripravimo tudi iz zamrznjenih borovnic, seveda pa so sveže gozdne borovnice boljša izbira.

Image-1

valjar PETER, mömaX, 6,99 eur

pekač NINO (2 različna dna), mömaX, 14,99 eur

kuhinjska tehtnica RETRO, mömaX, 19,99 eur

SESTAVINE ZA KRHKO TESTO:
– 150 g masla
– 300 g bele moke
– 50 g vanilijevega sladkorja v prahu
– ščepec soli
– 2 jajci
– ½ zavitka pecilnega praška
SESTAVINE ZA NADEV:
– 500 g puste skute
– 1 vanilin sladkor
– ½ žličke naribane bio limonine lupinice
– 100 g vanilijevega sladkorja v prahu
– 50 g sladkorja
– 400 g borovnic
– 180 g kisle smetane
– 2 žlici pšeničnega zdroba

unnamed-2

V večji posodi zmešamo moko, sol in maslo. Zmesi dodamo sladkor v prahu, pecilni prašek in rumenjaka ter vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato za približno pol ure postavimo na hladno v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo približno 1 cm debelo in z njim pokrijemo dobro namaščeno dno ter robove okroglega pekača za pite. Testo prekrijemo s papirjem za peko in za 5 minut položimo v na 180 stopinj ogreto pečico.

Medtem v posodi zmešamo skuto, vanilin sladkor in limonino lupinico, v drugi posodi pa sneg dveh beljakov, 2 žlici zdroba, sladkor v prahu, sladkor in lonček kisle smetane. Dobljeno maso nežno umešamo v vanilijevo skuto in z dobljeno maso premažemo na pol pečeno testo. Po skutnem nadevu potresemo borovnice in v ogreti pečici pečemo še približno pol ure. Ohlajeno borovničevo pito nato postrežemo.