torek

19

december 2017

0

koment.

D.O.M.: Ideje za praznično okrasitev mize

Avtor , Objavljeno v D.O.M.

Obožujem praznični čas, vse lučke, ki se svetlikajo po stanovanju in zunaj, nekaj zelo prijetnega je v ozračju. Doma diši po pravkrat spečenih piškotih in cimetu, ki dela družbo sladki smetani v vroči čokoladi. To je tudi čas, ko največ pečem in ustvarjam v kuhinji. In če že toliko časa preživimo v kuhinji in pripravljamo okusno hrano, je ta ob prazničnem pogrinku še toliko slajša.

Ob lepo pogrnjeni mizi namreč v slastni hrani še bolj uživamo, saj je sama prezentacija hrane zelo pomembna. Možnosti pogrinjanja pa še niso bile nikoli tako pestre kot so danes. Domišljiji lahko pustimo prosto pot, pomemben je samo naš okus.

Izberite temo in barvno kombinacijo

Ta naj se sklada z vašim interjerjem in seveda z ostalo praznično okrasitvijo. Če sem pri enem izmed prejšnih postov govorila o romantični roza barvi, bom ostala pri roza-srebrni kombinaciji tudi za na mizo.

IMG_9454

Mizo naj pokriva prt v svetli barvi, pogrinji pa naj bodo potem v temnejpi, ali obratno, da ustvarite kontrast. Sveče in cvetje mizo vedno polepšajo, samo pri svečah pazite, da gostom ne zastirajo pogleda. Cvetje pa je lahko tudi umetno, v vazo pa lahko namesto vode postavite nekaj božičnih bunkic.

IMG_9456

Na sami mizi lahko poglej sveč in cvetja kraljujejo različne dekoracije – od božičnih okraskov, lahko tudi nekaj smrekovih vršičkov, ki so super za element iz narave, ali pa storži, ki ste jih prej posprejali s srebrnim sprejem.

Če je jedi več, naj bo tudi krožnikov več in naj bodo lično zloženi en na drugem.

IMG_9440

Ne bojte se pretiravati, za božični ali praznični čas je kič dovoljen, čeprav morate upoštevati tudi to, da bo gostom vseeno prijetno obedovati in se ne bodo več čas zadevali ob okrasje mize.

IMG_9443

Zanimiv podstavek za svečo je tudi narobe obrnen kozarec, kjer je nekaj božičnih bunkic, na peclju pa kraljuje romantična sveča.

IMG_9438

In še nekaj tehnikalij, če vam pridejo prav:

  • med pogrinjki je od 60 do 80 centimetrov razdalje
  • pribor naj bo vedno postavljen tako, da ga jemljemo po vrsti z zunanje strani, tako kot si sledijo jedi. Pribor, ki ga uporabljamo z levo roko, je na levi strani krožnika, pribor, ki ga uporabljamo z desno roko, je na desni strani krožnika. Poleg žličke za sladico so včasih tudi vilice, z njimi si pomagamo naložiti sladico na žličko. Pribor za sladico je postavljen na zgornjo stran pogrinjka, tako da je žlička obrnjena na levo stran, vilice pa na desno
  • kozarci so na desni strani pogrinjka, nad desnim zgornjim delom krožnika. Na pogrinjku so največ štirje kozarci. Glavni vinski kozarec je ponavadi za rdeče vino in je postavljen nad vrh noža za glavno jed. Ob njem sta še kozarec za belo vino, za penino ter kozarec za vodo. Rdeče vino se ponavadi postreže v širokih zvonastih kozarcih s pecljem, belo v ožjih, vodo pa v čašah brez peclja. Peneča vina strežejo v visoko pecljatih, ozkih in visokih kozarcih, ki se proti vrhu zožijo, da ohranijo aromo in mehurčke. Pecljate kozarce vedno držimo le za pecelj, ne za čašico. Kozarce, ki niso pecljati, držimo na sredini, in ne ob vrh
  • k pogrnjeni mizi sodijo do 50 centimetrov veliki platneni prtiči, vedno barvno usklajeni z namiznim prtom. Ne glede na to, ali je prtiček na levi strani, na krožniku ali v kozarcu, ga preložite takoj, ko se usedete. Prtička ne zatikamo za pas ali za ovratnik, temveč si ga položimo na kolena. Med obrokom ali če začasno zapustimo mizo, prtiček odložimo na levo stran ob krožnik. Ne odlagamo ga na sedalo ali na naslon stola

Pa dober tek in uživajte v božični večerji!