torek

28

april 2015

0

koment.

D.O.M.: Izberite pravo osvetlitev

Avtor , Objavljeno v D.O.M.

 

VISEČA SVETILKA MADISON, mömax, 39,95 eur

V stanovanju sta oprema in svetloba tisto kar naredi prostor. A zdi se, da pri postavljanju novega doma ali pa prenavljanju, na luči hitro pozabimo, oziroma so zadnje na našem seznamu. Kar malce me zaboli, ko vidim prelepo, na novo opremljeno stanovanje, s stropa pa visijo kabli. Ste ta “trend” že morda opazili?

 

No, to absolutno ni nov trend, ampak nekako pri zadnjih detajlih (in to so ponavadi res luči) zmanjka energije, časa ali pa denarja. Pa ne bi smelo tako, saj so luči eden tistih detajlov, ki kot sem že zgoraj napisala, naredijo prostor, kabli iz navadne žarnice pa ga delajo samo nedokončanega. Ko govorimo o razsvetljavi, pomislimo najprej na svetlobo, ki je v stanovanju ali hiši več kot polovico časa umetna. Umetna razsvetljava se mora čimbolj približati naravni, saj svetloba tudi zelo vpliva na naše razpoloženje, počutje in na koncu koncev tudi na naš bioritem.

 

Vsak dom je seveda drugačen, ima drugačno razporeditev prostorov, tokrat sem se osredotočila na viseča svetila, ki jih imamo ponavadi v jedilnici, dnevni sobi ter spalnici. To pa so hkrati tudi prostori, kjer preživimo največ časa. Tako kot poznamo pri opremi prostora več različnih stilov, od minimalizma do bogatih stilov kot je na primer baročni, so tudi luči v različnih stilih. Pri izbiri je pomembno, da v prostoru vzpostavimo takšno ravnovesje oblik, da bodo le-te prišle do izraza. Bogat, razkošen, baročen stil najbolje pride do izraza v prostorih, ki razpolagajo z večjo kvadraturo in po možnosti z veliko mero naravne svetlobe. Na takšen način tudi sicer izredno “težka” svetila prostora ne bodo zasičila. Minimalističen stil pa dopušča več možnosti – uporabimo ga lahko tako v velikih prostorih, kot tudi v manjših stanovanjih. Z izborom takšnega stila v velikih prostorih sicer tvegamo efekt hladnega, vendar z ustreznim izborom materialov kot je na primer les se lahko tudi temu uspešno izognemo.

MOMAX luči

(z leve proti desni)

SENČNIK ZA SVETILKO JULIETTE, mömax, 9,99 eur

VISEČA SVETILKA LARISSA, mömax, 49,90 eur

VISEČA SVETILKA CARINA, mömax, 29,95 eur

VISEČA SVETILKA SOPHIA, mömax, 29,95 eur

VISEČA SVETILKA STEFANIE, mömax, 59,90 eur

 

SENČNIK ZA SVETILKO VALENTINA, mömax, 3,99 eur

VISEČA SVETILKA LARA, mömax, 29,95 eur

VISEČA SVETILKA JULIA, mömax, 89,95 eur

VISEČA SVETILKA LUISE, mömax, 29,95 eur