torek

4

april 2017

0

koment.

D.O.M.: Loti se spomladanskega čiščenja omare kot profesionalka!

Avtor , Objavljeno v D.O.M.

Tisti pravi okostnjaki v naših omarah niso laži in skrivnosti, ki jih hranimo, ampak oblačila in kupi krame, ki žalostno ždijo postisnjeni v kot, ker se tebi ne ljubi pospraviti omare. Čas je, da narediš pravo spomladansko generalno čiščenje omare, da se znebiš vsega nepotrebnega in da tvoja oblačila končno zadihajo, ne pa da vsako jutro stojiš pred omaro polno oblačil in ne veš, kaj obleči.

1. Vzemi si čas

Na hitro ne boš naredila nič, oziroma boš situacijo le še poslabšala, če se ti bo mudilo, zato si za svojo omaro rezerviraj dan, ko jo boš pospravila. Posveti se samo čiščenju omare in to naredi v enem kosu.

2. Zmeči vse ven!

Na tla in posteljo zmeči vsa oblačila, ki so v omari, tako da bo omara ostala prazna. Šele tako boš lahko vzpostavila red in sistem. Oboroži se z vrečami ali škatlami, na katerih piše ‘obdrži’‘podari’‘vrži’.

Ko boš imela omaro popolnoma prazno, lahko police najprej prebrišeš, šele nato nadaljuješ s sortiranjem in umeščanjem stvari nazaj v omaro.

0801141408Starlet_Plus_P79_Sandeiche mit Weiss

omara z drsnimi vrati SCARLET PLUS,  mömaX299 eur

3. Razdeli oblačila v kategorije

Majice na svoj kup, srajce na svoj, oprijete kavbojke na drug kup in tako dalje. Ko boš imela oblačila posortirirana, boš šele tako videla, koliko oblačil iz posamezne kategorije imaš, kaj večkrat oblečeš in česa že 3 leta nisi oblekla. Tako boš posobne kose lahko primerjala med seboj in se boš lažje odločila, kaj obdržati in česa ne.

Verjetno pa se boš – tako kot tudi jaz – znašla pred tisto majico, ki je sicer nisi imela že sto let na sebi, a ki ima zate sentimentalno vrednost. Takrat se vprašaj: “Ali bi ta kos danes kupila?”“Za kam bom to oblekla?”, “Ali predstavlja moj trenutni stil?”. Posveti se pomembnim stvarem – ne tistim trem skoraj identičnim topom, ampak raje vprašanju, ‘zakaj še nimam popolne malce črne obleke?’. Ne pozabi, da se stil gradi z večnimi kosi.

4. Sezona po sezono

Ker imam svojih oblačil res veliko, se zdi naloga – spraviti v red mojo omaro – hitro nemogoča. Zato se lotim sezono po sezono. Sedaj, ko je zimske sezone konec, jo lahko lepo skladiščiš, bolj zahtevna in izbirčna pa bodi, kaj boš spravila v omaro iz aktualne sezone.

Zimske stvari sama torej samo lepo zložim, po potrebi operem in dam škatle ali vodotesne vreče, da počakajo drugo sezono, posvetim pa se aktualni, torej sezoni pomlad-poletje.

5. Obešalniki in ‘dodatki za omaro’

Kupi nedrseče obešalnike za svilene srajce ali pletenine, ki takoj zdrsnejo del iz obešalnika. Trenutno prav tako mrgoli raznoraznih super rešitev, da boš imela stvari še bolj ‘popredalčkane’ in zorganizirane, zato si prej nakupi dodatkov, ki ti manjkajo. To so lahko posebni obešalniki za rute in šale, obešalniki za pasove, razdelilci za nogavice in spodnje perilo in podobno. Investiraj v svoja oblačila in v to, da jih boš imela lepo spravljena še doglo časa.

2086693

set obešalnikov KATHRIN,  mömaX, 4,99 eur

6. Posveti se tudi trenirkam in oblačilom za doma

Vemo, da te doma nihče ne vidi, kako si oblečena in tudi sama sem najraje v raztegnjeni pižami, ampak imej malo ponosa in vrzi že strah tisto strgano in oguljeno trenirko!

7. Srajce posebej, topi posebej

Če zjutraj le s težavo najdeš dober stajling, potem razporedi svoja oblačila po načinu, kako se zjutraj oblečeš. Če najprej začneš z zgornjimi deli, potem naj bodo ti v ospredju in nato nadaljuješ navdzol.

Drugi način je, da oblačila razporediš po barvah, vse je odvisno od tega, kateri način ti bolj odgovarja, sama se, za kategorijsko razvrščanje oblačil. Se pravi krila posebej, srajco posebej in tako dalje.

8. Bodi natančna

Ko boš zlagala, ali obešala oblačila nazaj v omaro, naredi to z natančnostjo. Po potrebi nekatere kose prej operi, jih lahko zlikaj, nato pa jih lepo zloži ali pa obesi. Tako bo red še večji, prav tako pa bo tvoje zadovoljstvo, ko boš zjutraj pogledala svojo urejeno omaro, le še naraslo.

1787_120815162518

notranja razdelitev dodatek FRESH, mömaX, 69,90 eur

9. Ne enega na drugega, ampak enega zraven drugega

Če imaš v omari veliko predalov, ki svetujem, da majice in tope zlagaš vertikalno v predal in ne enega na drugega Tako boš imela takojšnji pregled nad tem, kaj imaš v predalu.

10. Pravo ravnovesje omare

Težja in daljša oblačila obesi na levo stran, lahkotnejša pa na desno. Tako bo omara imela neko ravnovesje in še lepše bo izgledala.