sobota

26

september 2015

0

koment.

INTERVJU Z OBLIKOVALCEM: Stil mojstra Picassa prenaša na svoje kreacije

Avtor , Objavljeno v Intervju

Valentina Smole je umetnica, ki pravi, da ima zakompliciran značaj. Je vsekakor zelo posebna oseba, ki uresničuje svoje sanje, da bi nekoč imela svojo linijo oblačil. Zaenkrat v svojem domu na Jesenicah ustvarja zanimive majice Homeless Handmade, ki jih odraža prepoznavni stil kubizma in njegovega mojstra Pabla Picassa. Njene stvaritve pa nosijo tudi znane Slovenke – med drugim voditeljica Lorella Flego in športna vaditeljica Alenka Košir.

Kako se je začela zgodba s Homeless Handmade znamko?

Zgodba se je začela pred kratkim, ideja v glavi in želja pa je bila v meni že mnogo let prej. Izhajam iz Jesenic, sicer moje korenine segajo v Avstrijo, Bosno, Italijo in Madžarsko, kar se odraža tudi v mojem zakompliciranem značaju. Izhajam iz čisto povprečne delavske družine iz Jesenic in pred časom ni bilo za ustvarjanje niti denarja, niti poguma. Na Jesenicah je pred časom delovalo slikarsko drustvo Dolik, kjer so razstavljali znani in manj znani slikarji iz Gorenjske regije. Problem je bil, da je bila zvrst slikarstva usmerjena v slikanje pokrajin, skratka tihožitje, kubizma in moderne umetnosti, meni zelo ljubega stila Pabla Picassa pa takrat vsaj na Jesenicah ni bilo zaslediti. Bala sem se, da bom prevec drugačna in potem je ta želja v meni zaradi takšnih in drugačnih razlogov za nekaj let zamrla. V nekem trenutku pa je prišel pravi čas, kupila sem si šivalni stroj in ustvarila svojo prvo majico. Zdaj jih je pod mojimi rokami nastalo že kar lepo število in vesela sem, da lahko ustvarjam nekaj, kar sem si vedno želela.

Kakšna je vizija znamke?

Vizija znamke #Homeless_handmade je predvsem biti to kar si, ne glede na to, kar si drugi mislijo o tebi, tudi če je slabo. Pomembno je ostati sam sebi zvest in biti osvobojen predsodkov.

Screen Shot 2015-09-25 at 09.58.06

Alenka Košir

Zaenkrat so v ponudbi le majice – imate namen ponudbo se razširiti?

V prihodnje želim razširiti ponudbo na udobne vsakodnevne torbe, ogrinjala, jopice ipd. Ni me strah, tudi čevlje bi zašila, če bi jih le znala.
Kakšni so odzivi? Na družbenih omrežjih je moč opaziti, da vas podpirajo tudi nekatere slovenske medijske osebe kot sta Alenka Košir in Lorella Flego. 

Občutek je z eno besedo super, veliko je pohval in pozitivnega odziva, pa naj bo to od ljudi, ki jih poznam že od prej, pa do popolnih tujcev, tudi medijsko izpostavljenih oseb. Dejansko mi je neverjeten občutek, da so bile osebe Lorella Flego, Alenka Košir in atletinja Snežana Vukmirović pripravljene sodelovati z mano v komaj dveh tednih mojega delovanja.

Screen Shot 2015-09-25 at 09.58.20

Lorella Flego

Poslikave na samih majicah so zelo zanimive, umetniške, ekspresivne. Imajo kakšno skupno rdečo nit, ali vedno delate poslikave po občutku?

Odločila sem se, da lahko tudi stranka doda na majico kakšno svojo željo, jaz pa ji nato povem, v kolikšni meri ji lahko to željo uresničim in jo seznanim z obliko slikanja in šivanja, ki ga trenutno delam. Slikanje na majico je narejeno z barvami, ki so primerne za tekstil, majice pa kupim že kar vnaprej sešite, tako da potem dodat to svojo t.i. kolažno tehniko, s katero smo kot otroci v šoli lepili različne barve kolaža. Najraje sicer vidim, da mi stranka prepusti proste roke, saj takrat nastanejo slike in podobe, ki so v moji glavi. Skic praviloma ne rišem, razen, če mi je dolgčas, kadar pa mi skoraj nikoli ni. S svinčnikom na majico zarišem približno velikost motiva, ostalo pa nastaja sproti in po občutku. Zaenkrat je idej v glavi ogromno.