ponedeljek

14

november 2016

0

koment.

INTERVJU: Pia Sara Odlag: “Ne oblikujem z umom, ampak z dušo”

Avtor , Objavljeno v Intervju

Pia Sara Odlag prihaja iz umetniške družine v Mariboru in pod imenom The Manifest ustvarja nakit iz dragih in poldragih kamnov kot so kamena strela, smaragdi, turmalini, pirit, čadavec, celistin. Kovine, ki jih pri oblikovanju svojih izdelkov uporablja so srebro, medenina in baker. En izmed načinov obdelave kovin, ki še ni tako znan v Sloveniji in ga tudi uporablja, je tako imenovan elektroforming, kjer se s pomočjo elektrolize bakreni delci kopicijo na želen izdelek. Že kot otrok se je zanimala za kristale, zaradi avtoimune bolezni, za katero je zbolela, pa se je nato še bolj povezala z dari narave in tako je nastal The Manifest nakit – “jasno, očitno, vidno očem ali umu”.

_mg_8266

Kovine in kristali so del narave in tudi del našega organizma, zato se trudi, da kristalom pusti naravno podobo in jih takšne kot so vključi v svoj nakit. Nekaj, kar je raslo tisoče let pod zemeljsko skorjo, se danes najde v njenih prstanih, zapestnicah in ogrlicah v kolekciji Back to basic The Manifest.

_mg_8353 _mg_7786-2

ogrlica NIBIRU, 80 eur in FREYA, 60 eur

Pia, izgleda, da ti je bila umetnost položena v zibko. Si si v najstniških letih mislila, da boš oblikovalka nakita?

Lahko bi temu rekli tako. Moja mami izdeluje kipe in reliefe iz gline, riše na stekla, včasih tudi pesni. Čeprav sem odraščala v umetniškem duhu veliko risala in fotografirala, si nikoli nisem predstavljala, da bom pa tudi jaz enkrat ustvarjala. Vendar, si pa sedaj dneva brez oblikovanja ne znam več predstavljati. Ne oblikujem z umom, ampak z dušo, um je samo orodje in večinoma je težko razložiti, zakaj je izdelek tako nastal.

_mg_8200

Kako se je zgodba o oblikovanju nakita sploh začela?
Če sem iskrena, še sama prav ne vem. Na spletu me je na dosedaj nepoznan občutek prevzel prstan s kristalom in takoj mi je bilo jasno – to moram delati! Nisem iskala tržne niše v Sloveniji, kaj šele da bi bilo planirano, enostavno me je prevzelo. Dala sem vse na stran ter vložila tedne in mesece raziskovanju in izobraževanju, kako lahko naredim takšen nakit sama. Po enem izdelku, so nove ideje kar prihajale na dan in ni še konec.

Gre pa za tehnike, ki v Sloveniji še niso tako znane in tudi oblikovanje, ki je v tujini sicer zelo v trendu, v Slovenijo pa šele prihaja. Kako to, da si se odločila za delati z dragimi in poldragimi kamni, elektroformingom ipd.?
Sam način obdelave oziroma izdelave me je prevzel. Kombinacija kovine in posebne mase, ki objame kamen, in nato celoto zaključiti z kovinsko prevleko s pomočjo galvanizacije, je zame prav čarovnija. Izdelek mora biti v posebni tekočini vsaj 12 ur. Zaradi električne napetosti pod katero je izdelek in tekočina, se na nakit kopičijo debelejše plasti kovine. Tako izdelam videz, kot, da bi kristal rasel iz kovine.
Od malega sem že oboževala darove narave, posebej kamne in kristale, tako sem tudi bila vzgojena. “Vse je živo”, je rekla mami. Po diagnozi avtoimune bolezni Krona in Spondilo artitisa, sem se še bolj povezala z naravo. Tako sem se zavedala, kako minljivo je življenje in se odločla, da bodo glavni deli mojega nakita, nekaj neokrnjenega, naravnega in mističnega. In kaj je bližje večnosti kot kristal?

 _mg_8020

prstan SEPTUM, 70 eur

_mg_8034

prstan LAMURE, 65 eur

Zelo rada vključim v nakit tudi žuželke, ki so svojo dušo že oddale. Po naročilu Manifest muze sem pobakrila kačjega pastirja in ga vključila v kristal, tudi sršene, čebele in črmlje sem že ovekovečila. Nekomu se to morda ne zdi primerno, vendar jaz vidim povsem nov svet v tem.
Manifest je nakit, ki ni samo pridobljen iz narave ampak jo tudi zastopa.
Odkje ime The Manifest? Kaj pomeni?
Tako kot se mi porodijo ideje za nakit, tako sem se spomnila tudi imena. The Manifest – očem in umu jasno vidno. Slogan Back to basic pa nazaj k osnovi, nazaj na začetek, kjer se je vse začelo. Pristno, naravno, neokrnjeno.
Kdaj najraje oblikuješ?
Imam dneve, kadar mi gre delo dobro in tudi kdaj slabše od rok. Saj nakit ne sestavlja samo kemija, ampak predvsem moje ideje moja domišljija. Najraje delam v deževnih dnevih, sploh sedaj, ko je hladno zunaj.

_mg_8001

prstan PERHIN, 70 eur

V relativno kratkem času si postavila tudi spletno stran in spletno prodajalno. Ciljaš na tujino?
Res je, zavedam se, da umetniško delo ne sestoji samo iz surovi, idej in ustvarjanja, ampak tudi iz marketinga in prodajanja. Težko je pokrivati toliko področij znanj, tako, da moram priznati brez profesionalne pomoči Valentine Metež iz Eventko.si, bi težko vse speljala v tako kratkem času.
Vsekakor mi je želja tudi tujina, a delam korak za korakom.

manifest-c-bravnicar-2016-011

Sicer pa oblikuješ tudi po naročilu. Kako to poteka? Verjetno veliko verjameš tudi v energije, z osebo, za katero oblikuješ, se – kot praviš – moraš povezati …
Kaj pripravljaš novega?
Z veseljem delam tudi po naročilu, saj me to nekako pripravi do tega, da grem še dlje kot sem prišla sedaj, glede ustvarjanja in tudi znanja. Vsekakor mi je zelo pomembno, da vem za koga delam, le tako se lahko osebo začutim. Energija med dvema človekoma vedno obstaja, odvisno je, koliko smo dovzetni. Tako je tudi z kristali ni slabe energije, se čuti ali pa se ne. Rada sprejmem vsak izziv.

manifest-c-bravnicar-2016-015

Iz bakra greš počasi tudi na srebro … nova kolekcija bo torej v srebru?
Manifest se razvija, jaz pa se učim. Baker nekako v Sloveniji nima pozitivnega prizvoka, kar me v bistvu žalosti, saj je zelo posebna kovina in edina neplemenita kovina takšne posebne barve. V tujini je elektroformiran nakit iz bakra zelo cenjen.
Srebro igra glavno vlogo prihajajoče zimske kolekcije. Poigravam se tudi z različnimi stili oblikovanja kovin, kar bo zaznamovalo tudi nekaj prihodnjih kolekcij. Kot vedno je v središču pozornosti motiv narava, predvsem gole veje dreves.
Kako bo to izgledalo si boste lahko ogledali v začetku decembra na www.themanifest.si. Novička meseca, ki je pa še vsem skrita razen vam: The Manifest bo od decembra naprej možno tudi v živo pogledati in kupiti v Ljubljani in sicer v butiku Urban Obešalnik na Trubarjevi cesti 26.

Foto: Aleš Bravničar