sobota

28

januar 2017

0

koment.

KUHARIJA: Mavrična torta

Avtor , Objavljeno v Kuharija

Rojstnodnevna okrasitev mize je izgledala tako kot bi praznovala 6-letnica in ne 31-letnica, ampak meni je res vseeno. Trenutno sem obsedena z marvico in pod vsakim pogojem sem jo hotela vključiti v svoje rojstnodnevno praznovanje z dekleti. Želja speči mavrično torto je v meni že odkar sem gledala video tutorial vlogerke Tanye Burr in moje načelo ob tem je bilo preprosto – želim, da je torta lepa in ne dobra 😉

IMG_4508

Mogoče se vam bo to zdelo hecno, morda tudi sebično, ampak če pa nisi za svoj rojstni dan malce sebičen, potem je pa tudi smola. Ampak izkazalo se je, da je bila torta res prečudovita in bila je tudi zelo okusna, zato sem se odločila, da delim ta recept tudi z vami. Najprej pa moram še dodati, da gre seveda pri mavrični torti za barvanje testa z barvili in veliko se vas lahko oglasi, kako lahko to ješ in podobno, ampak dejstvo je, da je rojstnodnevna torta enkrat na leto in tudi sicer v prostem času ne goltam barvil 😉

unnamed

POTREBUJEMO:

Za testo:

 • jajc
 • 21 dag sladkorja v prahu
 • 10 dag moke
 • 6,5 dag škroba
 • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
 • 5 različnih barv (rumeno, oranžno, rdečo, zeleno in modro)

Krema:

 • 250 g mascarpone sira
 • 100 g mletega sladkorja
 • 100 g sladke smetane za stepanje

Dekoracija:

 • 0,3 L sladke smetane za stepanje
 • po želji sladkor

Ločimo beljake in rumenjake. Beljake stepemo v čvrst sneg in jim na koncu dodamo 15 dag sladkorja ter stepamo še 2 minuti. Nato dodamo še ostali sladkor, stepamo še eno minuto in dodamo rumenjake in vanilijev ekstrakt. Rumenjake in ekstrakt vmešamo z ročno metlico. Moko in škrob zmešamo skupaj in presejemo v jajca, prvo polovico počasi vmešamo z metlico in potem dodamo še drugo polovico, ter vmešamo.

Če imamo 5 različnih pekačev, jih namažemo z maslom, dno pa obložimo s peki papirjem. Maso razdelimo v 5 posod, cca. 150-165 g v vsako posodo (pomagamo si s tehtnico). V vsako dodamo za noževo konico barve in zmešamo z metlico. 

unnamed-4 unnamed-2

prej in potem

V vsak krog vlijemo testo, pomagamo si z žlico, da se enakomerno razporedi po krogu. Pečemo, dokler testo ne začne spreminjati barve, cca. 10-15 minut na 160-180 stopinj. Z zobotrebcem preverimo, da je testo res pečemo (zapičimo ga v sredino in na njem ne sme biti nič testa).

unnamed-3

Ko so oblati pečeni in ohlajeni, naredimo kremo. Mascarpone in sladkor stepemo posebej. Sladko smetano stepemo posebej, ko je smetana dobro stepena, dodamo sladek mascarpone. Začnemo sestavljati našo mavrično torto, oblate lahko barvno sestavljamo po želji, jaz sem šla rumena – oranžna – rdeča – zelena – modra.

20170120_182328

Za dekoracijo stepemo sladko smetano in po želji dekoriramo. Za rob torte sem uporabila barvne M&M bonbone. Pa dober tek!