torek

11

julij 2017

0

koment.

KUHARIJA: Zdravi rjavčki ali browniji

Avtor , Objavljeno v Kuharija

Ves čas rada preizkušam nove recepte, zato sem bila še posebno vesela, ko mi je pod roke prišel težko pričakovan prevod prve knjige svetovno znane avtorice priljubljenega bloga Deliciously Ella, Elle Woodward. Slastno z Ello, ki je izšla pri Mladinski knjigi ni še ena izmed kuharskih knjig, ki bi te silila v zdrav način življenja, ki je trenuno tako v trendu, ampak ti na danih in povsem preprostih primerih (ti izhajajo iz avtorice same) pove, zakaj se je bolje prehranjevati s polnovredno hrano kot pa predelano.

Ella Woodward je bila namreč pred leti močno sladkosneda in se za svojo zdravo prehrano ni kaj dosti pobrigala. Navduševala se je nad hitro hrano, ki je bila prepojena s sladkorjem. Ella, ki je danes znana po svojih blogih in knjigah z ultra zdravimi recepti, takrat ni uživala nobene zelenjave ali sadja. Vse se je spremenilo sredi leta 2011, ko je ravno končevala drugi letnik fakultete in zbolela za precej redko boleznijo. Tako redko, da je trajalo kar nekaj časa, preden so ji zdravniki postavili diagnozo posturalne ortostatske tahikardije. Ta sindrom prizadene vegetativno (avtonomno) živčevje, ki nadzira vse, kar se v našem telesu dogaja samodejno – bitje srca, prebavo, kroženje krvi, imunski sistem itd. In na Ellino življenje je ta bolezen vplivala precej uničujoče – ni mogla hoditi, spala je po šestnajst ur na dan, imela kronične bolečine, spominske luknje, zelo dolga obdobja močnega utripanja srca, neznosne prebavne težave, stalne glavobolein tako dalje. Življenja kot ga je Ella prej poznala, je bilo v trenutku konec.

Spoznala pa je tudi, da se ne more več zanašati na zdravnike, temveč da mora sama najti pot nazaj. Nazaj v življenje brez bolezni. Naslednje dni in tedne je preživela ob raziskovanju holističnih in naravnih pristopov k zdravljenju, kar jo je zlagoma pripeljalo do novega načina prehranjevanja. V tistem času je naletela na knjigo Američanke Kris Carr, ki je raka obvladala s polnovredno in vegansko prehrano ter se odpovedala vsem kemikalijam in aditivom. Knjiga jo je tako navdušila, da se je za takšno spremembo odločila tudi sama.

Kljub temu, da je sprva – ker je bila kuhanja tako nevešča – jedla več ali manj en in isti obrok, se je kmalu zgodilo nekaj neverjetnega. Njeno počutje se je izboljšalo, simptomi pa so postali manj izraziti in začela se ji je vračati energija. Ta mali čudež jo je spodbodel, da se je še bolj posvetila svojemu početju in takrat se je zgodila tudi zgodba z blogom, s katerim je kasneje zaslovela. A Ella zase ne pravi, da je veganka, ampak enostavno človek, ki je predan polnovrednim, in naravnim živilom, ki hranijo naše telo.

IMG_4265

Slastno z Ello, MLADINSKA KNJIGA, 27,96 eur

Slastno z Ello zato torej ni hipno trendovski slog prehranjevanja, pri katerem bi imeli občutek, da smo za kaj prikrajšani. V središču ni štetje kalorij, temveč koristnih hranljivih snovi ter oskrba našega telesa z naravno, polnovredno hrano, ki nas osreči ter napolni z energijo.

Knjigo tudi sama počasi raziskujem in iz nje sem naredila že kar nekaj receptov, ki so me navdušili. Tako si vsako jutri pripravim Ellin najboljši jutranju smuti, pa tudi testenine v desetih minutah so zmagovalne, danes pa sem z vami želela deliti enega izmed njenih receptov (ki mimogrede niso tako zahtevni kot bi si sprva lahko mislili), ki je na njenem blogu Deliciously Ella eden izmed najbolj priljubljeni in to so RJAVČKI IZ SLADKEGA KROMPIRJA*.

Za 10-12 rjavčkov potrebujemo:

  • 2 srednje velika sladka krompirja (600 g)
  • 14 izkoščičenih datljev
  • 80 g mletih mandljev
  • 100 g ajdove moke
  • 4 jedilne žlice presnega kakava v prahu (če nimate presnega, nadomestite z običajnim, ampak boste morali količino vsaj podvojiti)
  • 3 jedilne žlice javorjevega sirupa
  • ščep soli

IMG_4385

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.

Olupimo sladki krompir, ga narežemo na kose in kuhamo, dokler ni temeljito zmehčan. Nato ga dobro kuhanega stresemo v multipraktik in dodamo še izkoščičene datlje. Mešamo, dokler ne nastane gladka, kremna zmes.

Preostane sestavine damo v skledo, dodamo zmes sladkega krompirja in datljev in dobro premešamo.

Pekač obložimo s papirjem za peko, vanj naložimo testo in pečemo približno 20-30 minut, oziroma dokler vilic, ki jih zabodemo vanj, ne izvlečemo suhih. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se rjavčki 10 minut ohlajajo.

Pa dober tek! 😉

 

* iz knjige Slastno z Ello