petek

10

marec 2017

0

koment.

LEPOTA: 7 vrst hrane, ki jo moraš jesti, če želiš imeti lepo in čisto kožo

Avtor , Objavljeno v Lepota

Bodimo iskreni: mozolji so nadležni v vsakem primeru, če imaš zgolj vsake toliko časa opravka z zamašenimi porami, ali pa se z mozolji, morda celo aknami ukvarjaš na vsakodnevni bazi. In medtem ko obstaja veliko različnih dejavnikov za slabo in mozoljavo kožo – kot je tvoja dnevna lepotna rutina, parfumizirani izdelki, detergent za perilo, ki iritira tvojo kožo ali pa dejavniki, povezani s hormonskim neravnovestjem – ima lahko veliko vlogo pri lepi koži tudi tvoja prehrana.

To, da ješ zdravo hrano, se odraža tudi na koži, ki je bolj sijoča, bolj zdrava in čistejša.

1. LOSOS

Na vrhu seznama živil za zdravo in lepo, predvsem pa čisto kožo je losos, ki je poln dobrih maščob. Losos je eden izmed najboljših virov omega-3 maščobnih kislin, esencialnih maščob, ki jih telo ne more proizvesti samo. Omega-3 imajo močne protivnetne lastnosti in so zato pametna izbira za ravnanje vnetnih stanj, kot so akne. In esencialne maščobne kisline pomagajo ohranjati tvojo kože naravno lipidno pregrado, ki ščiti kožo pred okužbami (vključno z aknami!). Lososa torej imej na svojem tedenskem meniju, koža ti bo hvaležna.

2. CHIA SEMENA

Rastlinske omega-3 maščobe so pomembne za čisto kožo in chia semena so odlična hrana za tvojo kožo. Chia semena imajo v sebi tudi kalcij, beljakovine in vlaknine, ki za povečajo tvoje splošno zdravje. Narediš si lahko slasten chia puding, ali pa si chia semena dodaš v najljubši smuti.

3. POLNOZRNATO

To, da čokolada povzroča mozolje je velik mit, res pa je, da so živila, ki povzročajo hitre spremembe krvnega sladkorja, kar lahko povzroči nastanek nečistoč. Zato bi morali biti polnozrnati izdelki v tvoji vsakodnevni prehrani, še posebno, če želiš pomiriti svojo kožo. Bogati z vlakninami uravnavajo tvoj krvni sladkor in posledično umirijo tvojo kožo. Zamenjaj bel riž, testenine in kuh za polnozrate izdelke in kmalu boš videla razlike.

4. ROOIBOS ČAJ

Za zdravo in dobro počutje verjetno najprej pomisliš na zeleni čaj, ampak rooibos čaj je tisti, ki bo pomiril mozolje in akne. Enako kot zeleni čaj je bogat z antioksidatni, ki pomagajo pomiriti tvojo kožo. Ampak je za razliko od zelenega čaja brez kofeina, kar pomeni, da zagotavlja boljše vlaženje kože, kar pomeni bolj sijočo kožo. Rooibos vsebuje tudi številne minerale, med njimi kalcij, železo in magnezij, ki negujejo kožo od znotraj navzven. Rooibos lahko piješ tudi kot ledeni čaj, ali pa ga uporabiš v smutiju.

5. ČIČERIKA

Okusna, vsestranska in poceni. Čičerika je zelo bogata s cinkom, ki igra glavno vlogo pri tvojem imunskem sistemu – ki ima kar precej dela v boju proti bakterijam, ki povzročajo mozolje in akne. Čičerika je prav tako bogata z vlakninami in uravnava raven krvnega sladkorja. Čičeriko lahko dodaš najljubši solati, jo seveda narediš v humus namaz, ali pa jo dodaš v juho.

6. ŠPINAČA IN LISTNATI OHROVT

Špinačo in listnati ohrovt moraš jesti, če želiš preprečiti pojavljanje mozoljev in ostalih nečistoč na tvoji koži. Tvoje telo dobro hidrirajo kot vsa zelenjava, ampak špinača in listnati ohrovt sta še bogata z vitaminom A, ki je dober za tvoj imunski sistem. Tvoja koža bo ob rednem uživanju postala bolj gladka in čistejša, prav tako pa tudi bolj sijoča.

7. BRAZILSKI OREŠČKI

Kaj je bistvenega pomena v boju proti aknam? Selen. Selen je močan antioksidant in brazilski oreščki so bogat vir selena. Ampak bodi zmerna – na dan pojej le en ali dva brazilska oreščka, to bo več kot dovolj selena za tvoj boj proti nečistočam.