torek

6

maj 2014

0

koment.

LEPOTA: Domače rešitve za lomljive in krhke nohte

Avtor , Objavljeno v Lepota

Marsikdo enači podobo nohtov z urejenostjo osebe, saj mnogi pravijo, da so nohti zrcalo človeka in dajejo informacijo, kako skrbite zase in kako urejeni ste. Ja, res je lepo videti negovane nohte, a kaj storiti, ko so naši nohti krhki in se lomijo? Ali bolje, kaj lahko storimo sami, v ‘domači’ lekarni.

Krhki, razcepljeni, lomljivi in poškodovani nohti opozarjajo, da telesu primanjkuje hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, stanje pa lahko poslabšajo tudi vreme, pretirano izpostavljanje vlagi, stres in oslabljen imunski sistem. Za zdrav in negovan videz nohtov lahko poskrbite tudi doma, saj bodo s pravilno prehrano in malce potrpežljivosti vaši nohti spet sijali od zdravja.

Mandljevo olje

Vsakodnevna masaža z mandljevim oljem bo utrdila nohte in okrepila nohtno posteljico. Nohti ne bodo več tako krhki in lomljivi, koža pa bo mehka in gladka. Mandljevo olje, ki je sicer zelo dobro tudi za nego kože, lahko nadomestite tudi s toplim olivnim: dodajte mu nekaj kapljic limoninega soka in rokam privoščite nekajminutno kopel. Sicer pa je masaža koristna tudi za cele roke, saj pospešuje kroženje krvi, mandljevo olje pa bo kožo na rokah, ki je zelo izpostavljena, negovalo.

Izvlečki čajevca

V tropskih krajih čajevec že dolgo uporabljajo za zdravljenje glivičnih okužb. V toplo vodo kanite nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Roke dvakrat na dan po nekaj minut namakajte v tako pripravljeni kopeli.

Ognjičeva krema

Če so vaše roke čez dan zelo obremenjene, vam bo v odlično pomoč pripravek iz ognjiča, saj koristi utrujenim rokam in skrhanim nohtom.

Poleg ‘mehaničnega’ zdravljenja nohtov z olji in masažami, je zelo pomembno tudi, kaj jeste, kaj dajete v svoje telo, saj nam nohti tudi velikokrat pokažejo, kaj nam v telesu manjka.

Vitamin A: koristi suhim in lomljivim nohtom. Vsebujejo ga jetra, brokoli, jajčni rumenjak, mleko in mlečni izdelki.

Vitamin B12: na njegovo pomanjkanje kažejo rumenkasti nohti. Največ ga vsebujejo meso, predvsem drobovina (jetra), školjke, mleko in jajca.

Vitamin C: preprečuje odstopanje nohtov. Največ ga je v sadju in zelenjavi (kivi, jagode, pomaranče, limone, brokoli, cvetača, špinača, beluši).

Vitamin D: preprečuje plastenje in pokanje nohtov. Največ ga je v ribah (losos, sardine, tuna), jajcih in maslu.

Vitamin E: odpravlja porumenelost nohtov. Vsebujejo ga oreščki, soja, korenje, koruza in špinača.

Vitamin H (biotin): skrbi za gradnjo in utrjevanje nohtov. Najti ga je v jetrih, cvetači, arašidih, pivskem kvasu, rumenjaku, gobah, pomarančah, grenivkah in lubenici.

Kalcij: skrbi za izgradnjo in trdost nohtov, kosti in zob. Vsebujejo ga mleko in mlečni izdelki, zelena listnata zelenjava, fige, brokoli in blitva.

Folna kislina: na pomanjkanje opozarjajo navzdol rastoči nohti. Veliko jo je v listnati zelenjavi.

 

Če imate krhke in lomljive nohte, je najbolje, da jih imate postrižene na kratko, spiljene pa v kvadratno obliko, rahlo zaobljeno proti vrhu. Nohte oblikujte po kopeli, nato pa jih nagranite z oljem. Po vsakem stiku z vodo nohte in obnohtno kožico navlažite s kremo. Pred spanjem roke in nohte obilno namažite s kremo za roke in nohte, ali pa oljem, priporočjivo je tudi, da si nadanete bombažne rokavičke.

Nekaj trikov za lepši videz nohtov:

negujte obnohtno kožico,

nohte na nogah pristrizite ravno,

podlak in nadlak vsebujeta veliko hranilnih snovi, zato ne pozabiti nanju,

uporabljajte mikrokristalno pilico in se izogibajte škarjicam,

odstranjevalec laka naj ne vsebuje acetona,

manikiro izvajajte na 7 do 14 dni,

večkrat na dan uporabite hranilno kremo za roke in nohte ter ne pozabite na olje.

 

DOMAČI PRIPRAVEK:

Priprava krepilnega losjona za nohte

Losjon krepi nohte in naredi kožo ob njih nežno in prožno. Za pripravo losjona potrebujemo:

¼ l rožne vode

sok ½ limone

10 g soli

5 g natrijevega borata
Ne pozabite, da se še vedno lahko prijavite na najino MODNO DELAVNICO.