nedelja

29

junij 2014

0

koment.

LEPOTA: Poletje brez celulita – kateri hrani se je treba izogibati?

Avtor , Objavljeno v Lepota

“Zelenjava je kraljica”

Naša prehrana ima skupaj s telesno aktivnostjo ključno vlogo pri tem, kako se naše telo oblikuje, kakšnega zdravja smo in kako se počutimo. Hrana deluje navzen in navznoter ter nam omogoča življenje – ne le preživetje, temveč celostno življenje. Nutricionistka in ustanoviteljica prehranske svetovalnice Valeo, Mirjana Franković nam je zaupala, katero hrano je treba črtati z jedilnika, če želimo preprečiti nakopičenje nezaželenih maščobnih celic.

In kako zmagati v boju proti celulitu in kopičenju maščobnih celic? “Uravnoteženost in zmernost sta bistveni. V kolikor zaužijemo preveliko količino, se bo odvečna energija nakopičila v zalogah v obliki maščobnih celic. Isto velja za določeno vrsto živil, zlasti tisto, kjer prevladujejo enostavni sladkorji – to so vsi enostavni ogljikovi hidrati, ki jih telo zelo hitro presnavlja npr. sladkor, sladka živila, izdelki iz bele moke, testenine iz bele moke, beli riž … Prav to so enostavni ogljikovi hidrati, ki jih telo ob prevelikem vnosu (tudi enkratnem) takoj skladišči v obliki maščobnih celic.”

Naša prehrana naj temelji na zelenjavi in sadju. “Pa tudi s sadjem res ni treba pretiravati, saj sadni sladkor prav tako lahko škoduje. Kakovosten jedilnik, tak, ki bo zagotovo pomagal k boljši presnovi in s tem preprečeval nakopičenje nezaželenih maščobnih celic, je sestavljen iz vsaj štirih do petih obrokov na dan,” pove svetovalka za prehrano, gospa Mirjana Franković. “Pomembno je jesti pravo hrano. Ne izdelkov, ki so hrani podobni, temveč pravo in čim manj predelano hrano. Prave ovsene kosmiče, čisto pravi manj mastni jogurt, čisto pravi brokoli, por in korenje.”

Recite NE tem živilom:

  • sladke in gazirane pijače

  • sladki prigrizki

  • piškoti

  • razni prigrizki med obroki

  • izdelki iz bele moke (kruh, testenine)

  • beli riž

Kako je sestavljen kakovosten jedilnik?

ZAJTRK – jemo ga vsako jutro, saj študije kažejo, da imajo ljudje, ki opuščajo zajtrk v kar 50% težave s prekomerno telesno težo

MALICA – približno 3 ure po zajtrku. Naj bo to osvežilna mešanica sadja, najbolje sezonskega in takšnega, ki je zraslo v naši bližini – izbiramo sadje, ki ima manjšo vsebnost sadnega sladkorja (npr. hruške, jabolka, jagode, borovnice, kivi ipd.) s svežim manj mastnim sirom ali drugim proteinskim živilom

KOSILO – privoščimo si ga v miru, približno tri ure po prvi malici, če nam urnik to dopušča. Sicer ga prestavimo na popoldansko uro doma in vmes vrinemo še eno malico. Organizirajmo si kosilo tako, da bomo zaužili najprej toplo jed (zelenjavno ali juho, enolončnico brez prikuhe) ter nato glavno jed s solato. Priporočamo ribe, belo meso in konjsko meso ter obilo stročnic in zelenjave. Tudi polnozrnati ogljikovi hidrati, zlasti, če vsebujejo veliko vlaknin, so priporočljivi, a paziti je potrebno na količino. Le eno do dve kuhinjski žlici si jih naložimo na krožnik. Največji in osrednji prostor naj zaseda zelenjavna priloga. Zelenjava je kraljica.

POPOLDANSKA/VEČERNA MALICA – solata, pečena zelenjava ali kos pustega mesa.

Pomembno pri vsem tem je, da pijemo zadostno količino tekočine, najbolje vode ali nesladkanih čajev. Sladkanih pijač se izogibamo. Prav te skrite kalorije so pogost tvorec nezaželenih maščobnih oblog.

Tjaša

*članek so objavili tudi v reviji Lepa in zdrava