sreda

5

april 2017

0

koment.

LEPOTA: Pomladno razstrupljanje telesa

Avtor , Objavljeno v Lepota

Po dolgi zimi si vsi želimo boljšega in lažjega počutja ter vstopa v toplejše mesece. In naše telo vsake toliko potrebuje razstrupljanje, saj živimo v izredno onesnaženem okolju, kjer večina posameznikov dnevno ne zaužije dovolj ekološko pridelane hrane, temveč v vsakodnevnem vrvežu poseže po zapakirani, industrijsko pridelani in predelani hrani ter se ne giblje v dovoljšni meri.

Ne glede na to, kaj je razlog, da naše telo potrebuje razstrupitev, sta najbolj nujna dela telesa, ki razstrupljanje zagotovo potrebujeta, jetra in ledvice. Jetra predstavljajo primarni organ za razstrupljanje, saj ščitijo druge dele telesa pred škodljivimi snovmi, zmanjšujejo njihovo toksičnost in jih pripravljajo na izločanje. Pomemben del procesa razstrupljanja pa so tudi pljuča, saj so odgovorna za filtriranje plinov, alergenov in drugih toksinov in pa kožo, ki varuje naš organizem, da se nežnejši notranji organi ne poškodujejo in preprečuje, da bi v telo vstopile strupene snovi. Skozi kožo se izločajo škodljive snovi, zato ima izredno pomembno vlogo pri razstrupljanju. Ko se potimo, se pravzaprav razstrupljamo. Zato pa je pomembno, da se dovolj gibljemo, smo fizično aktivni in se znojimo ter s tem iz telesa izločamo škodljive snovi.

Kako vemo, da je čas za razstrupitev telesa?

Telo moramo redno razstrupljati, nujno pa je takrat, ko opazimo simptome kot so utrujenost, glavobol, slabost in spremembe na naši koži. Nikoli ne smemo spregledati sprememb, ki se odražajo na naši koži. Velikokrat so glavni pokazatelj sprememb in so pogosto znak za odpravljanje slabih navad.

# 1 Voda in piling

Če bomo dnevno zaužili dovolj veliko količino vode, bomo telesu omogočili, da v njem nemoteno potekajo vsi procesi. Na dan moramo popiti vsaj 8 kozarcev vode. Enkrat tedensko pa je priporočljivo, da si privoščimo tudi t.i. piling telesa, s katerim bomo odstranili odmrle celice in ostale škodljive snovi.

Zelo priporočjivo je, da zjutraj popijemo kozarec tople vode s pol iztisnjene limone. Tako bomo vzpodbudili prebavni trakt, limona pa tudi zelo pomaga pri čiščenju telesa in pri odplakovanju nečistoč iz telesa.

#2 Fizična aktivnost

Redna telesna aktivnost je izjemno pomembna, saj se takrat potimo, kar povzroči, da se iz našega telesa izločajo strupene snovi. Znojenje nas ohranja zdrave. Priporočljiv je tudi obisk savne, kjer se bomo zaradi vročine potili in s tem očistili svoje telo.

#3 Izogibajmo se onesnaženemu zraku

Sprehod v naravi bo zagotovo boljša izbira kot zaprti, neprezračeni nakupovalni prostori ali središča mest.

#4 Čustveno zadovoljstvo

Smeh je najboljše zdravilo. Vsakodnevne skrbi in stresne situacije, ki nam jih prinaša življenjski ritem, prispevajo k temu, da se velikokrat počutimo slabo, smo žalostni, zagrenjeni, lahko zapademo tudi v depresijo. Obisk ure joge ali meditacija vsekakor lahko pomagata k boljšemu počutju. Ko sta duša in telo skladna, ima organizem dovolj energije, da se bori proti vsem negativnim dejavnikom.

#5 Zdravo spanje

Medtem, ko v nočnem času naš organizem počiva in se upočasni večina telesnih funkcij (srčni utrip, krvni tlak, telesna temperatura, dihanje), z druge strani naša koža preko noči intenzivno in pospešeno deluje; podnevi pa je usmerjena predvsem na zaščito pred stresom, bodisi iz okolja (UV sevanje, mraz, onesnaženje) ali pred fiziološkim (prosti radikali). Koži moramo nameniti dovolj časa, da se lahko obnovi, ta čas pa je ponoči. Zato moramo ustrezno skrbeti zanjo, iti v posteljo dovolj zgodaj, da se spočijemo tako psihično kot fizično, in pred spanjem poskrbeti za ustrezno nego. Skrivnost nočnih krem je v tem, da so bogate z aktivnimi sestavami, ki spodbujajo obnavljanje kože. Nočne kreme imajo običajno nekoliko bolj bogato teksturo od dnevnih. Koži tako zagotavljajo več hranljivih in vlažilnih sestavin ter krepijo njen zaščitni sloj.

Razstrupljanje kože se odvija ponoči, med 22. in 2. uro zjutraj in traja 4 ure. Zato se moramo v posteljo odpraviti do 22. ure, saj se biološki proces ne more premakniti v skladu z našim načinom življenja.