torek

26

januar 2016

0

koment.

LEPOTA: Privoščite si sproščujočo kopel

Avtor , Objavljeno v Lepota

Pozimi nas ves čas po malem zebe in hladi, zato ni nič boljšega, če si po dolgem dnevu privoščimo sproščujočo vročo kopel. Naše splošno počutje nam bo zelo hvaležno. Sedaj si lahko v udobju in zasebnosti svojega doma privoščite pravo razvajanje kot v dragih spa centrih, ki pa so pozimi velikokrat prepolni in preglasni.

Kopeli so dobra metoda za sproščanje telesa in odganjanje stresa. Poleg tega pa, ravno zaradi sproščujočega učinka, pomagajo pri nespečnosti. Zato je najbolje, če si kopel pripravimo zvečer pred spanjem, saj nas toplota pomiri in sprosti. Marsikdo si ni pripravljen za kopel vzeti časa, saj stereotipno velja, da kopeli vzamejo veliko časa. Ni res, za preprosto domačo kopel ne boste potrebovali več kot pol ure. Po njej se boste počutili toliko bolje, da vam naslednjič te pol ure ne bo žal.

Za sproščujoče kopeli je po navadi primernejša voda z nekoliko nižjo temperaturo, od 29 do 34 stopinj Celzija. Te kopeli nas sprostijo in pomirijo. Obvezne sestavine takih kopeli pa so eterična olja nerolija, sandalovine, mandarine, jasmina, vrtnice … in druga olja, ki sproščajo. Zelo dobro je tudi, če za kopanje uporaabite kamilico, ki je za sprostitev in velja za univerzalno zdravilo proti slabemu počutju. Poleg tega pa blagodejno deluje tudi na kožo. Za sproščujočo kopel s kamilico, ne potrebujete več kot lonec kamiličnega čaja, ki ga dodate vodi v kadi. Če želite doseči poln učinek sproščanja, ne nalijte preveč tople vode, saj ta dviguje krvni pritisk.

Kako si pripraviti popolno kopel?

Za sproščujočo kopel, ki bo razvajala vašega duha in telo, si poskusite vzeti čas enkrat tedensko. Poskrbite, da bo v kopalnici prijetno toplo, luči zamenjajte s svečami ter si po želji zavrtite pomirjujočo glasbo. Preden se potopite v kopel, se umijte z zelo blagim ali otroškim gelom za prhanje. V kopel nalijte toliko vode, da bo telo popolnoma prekrito, temperatura pa naj bo takšna, da se boste tudi po 15 minutah prijetno počutili.

1. oprhajte se, da se ne boste počutili kot da greste v banjo ‘umazani’

2. vaša kopalnica naj bo prijetne temperature in čista. Spodnje perilo in pižamo lahko za ta čas postavite na radiator, da vas bo čakalo toplo

3. pripravite si izdelke, ki jih boste v kopeli uporabili

4. voda ne sme biti prevroča, niti premrzla

5. prižgite sveče, pripravite mehko brisačo za pod glavo

6. pripravite glasbo za sprostitev ali pa preprosto vašo najljubšo glasbo

7. pripravite si kakšno sadje, ki naj bo v dosegu rok

8. v kopel dajte do 8 kapljic eteričnega olja. Sivkino je za sprostitev, prav tako tudi olje jasmina, vrtnice. Uporabite lahko tudi sol za kopel

9. spnite si lase

10. previdno zlezite v banjo in se počasi potopite v toplo vodo

11. po želji si lahko pripravite tudi masko za obraz in si jo nanesete

12. zaprite oči in uživajte

13. po končani kopeli, se po celem telesu umijte z bombažno krpo

14. ko se dobro obrišete, si telo navlažite z bogato kremo

15. spijte skodelico čaja (kamiličnega)

16. v posteljo pojdite bolj zgodaj

Super produkte za sproščujoč kopel najdete tukaj.