torek

29

maj 2018

1

koment.

LEPOTA: Vsak dan naredim nekaj zase in s tem pomagam spreminjati svet

Avtor , Objavljeno v Lepota

Tisti, ki me bolj redno spremljate, verjetno veste, da se začetek moje porodniške ni začel idealno ali vsaj približno idealno kot pri ostalih mamicah, ki rodijo na rok. Prva dva meseca in pol sem svoje dneve preživljala bolj ali manj v Porodnišnici, v zaprtih prostorih, zato sem bila še toliko bolj vesela in presrečna, ko smo končno prišli domov in sem se lahko odpravila na prvi pravi sprehod.

priznam, da sem sprehode zelo pogrešala. V tistem času o tem sicer ne razmišljaš, ampak moja rutina sta bila dva sprehoda na dan, kajti še predno sta prišli punci, sem imela dva kužka, ki sta potrebovala svež zrak in zunanjo aktivnost. Tako kot jaz, ki sem se potem dva so trikrat na teden odpravila še teči.

Bil je začetek novembra in vreme res ni bilo idealno, a vseeno smo se kmalu po temu, ko smo prišli domov, odpravili na prvi sprehod. Svež zrak vsem nam dobro dene. In čeprav sem bila na začetku kar malce panična, ali sta punci dovolj oblečeni, ali ju zebe, sem se počasi sprostila in danes hodim z njima na sprehode dvakrat na dan. Sprehode in svež zrak sem oboževala že prej, saj imam dva kužka, ki ju je potrebno sprehajati in ki prav tako obožujeta sprehode in z največjim užitkom tečeta po poljskih poteh.

Danes so sprehodi postali naš ritual, smo kar malce sitni in naveličani, kadar so zunaj nevihte, da ne moremo odhoditi našega standarnega kroga. Zato sem bila še toliko bolj presenečena nad podatkom, da v povprečju kar 79% svojega življenja preživimo v zaprtih prostorih, prav tako pa Slovenci porabimo skoraj 4 krat več časa za gledanje televizije kot za zunanje aktivnosti. Ker želim aktiven stil življenja in vzljubitev narave, ki nas obdaja, privzgojiti tudi svojima puncama, sem se pridružila čudoviti akciji #nasprehodu, ki pomaga ustvariti spremembo. Več informacij o projektu najdete TUKAJ.

Ni vam treba plezati na Triglav ali preteči maratona, dovolj bo, da delček dneva preživite #nasprehodu. Odpravite se ven in sledite tem preprostim navodilom …

1. PRIDRUŽITE SE GIBANJU

Zavežite se, da boste vsaj 1 % svojega časa preživeli zunaj. To pomeni borih 15 minut na dan.

2. ŠE DANES SE ODPRAVITE VEN

3. DELITE SVOJO IZKUŠNJO

Na Facebooku ali Instagramu objavite fotografijo uživanja v naravi, opremljeno z značko #nasprehodu. Več podrobnosti spodaj.

4. SPREMENITE SVET – KORAK ZA KORAKOM

Vsakič, ko bo nekdo od vas »delili svojo izkušnjo«, bo kampanija #nasprehodiu podarila 1 € ZPM Moste Polje

Podpiramo prizadevanja za zdravo življenje mladih in se zavzemamo, da preživljanje prostega časa v naravi postane pravilo in ne izjema.

V Sloveniji smo še vedno priča epidemiji čezmerne telesne teže in debelosti pri otrocih in mladostnikih. Iz izkušenj drugih držav in na podlagi nacionalnih podatkov za odraslo populacijo predvidevamo, da se trend ustavlja in obrača predvsem pri otrocih in mladostnikih iz družin z višjim socialno-ekonomskim standardom, pri otrocih in mladostnikih iz nižjih socialno-ekonomskih slojev pa še ne (NIJZ, 2016).

 

 

L.SI.MKT.05.2018.2727

1 komentar

  1. Marija Cankar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.