torek

7

marec 2017

0

koment.

LEPOTA: Že poznaš moč gline?

Avtor , Objavljeno v Lepota

Iz gline lahko delamo in ustvarjamo številne čudovite glinene izdelke, lahko jo uporabljamo tudi na vrtu, ker je nepropustna in odlična za oblaganje in zadrževanje vode. Lahko pa jo uporabljamo tudi v lepotnem svetu, in sicer za izboljšanje našega zdravja ter počutja. Gline vsebujejo velike količine mineralov, ki so nujni za delovanje človeškega organizma, kar morda lahko razloži številne zdravilne lastnosti gline. Delovala naj bi antiseptično, protivnetno in protiinfekcijsko, poleg tega pa tudi spodbujala obnavljanje zdravih celic. Velja prepričanje, da se ne glede na mesto aplikacije usmeri k žarišču bolezni in se tam zasidra, ko pa se izloči, s sabo odnese gnoj, strupe …

Glina ima zaradi svoje kemijske strukture tudi izredno dobro absorpcijsko in ionsko izmenjevalno moč. Mikroskopsko drobna zrnca vežejo vodo in druge snovi v svojo celično strukturo. Ko te celice nabreknejo, vanje lažje prodirajo za celico potencialno škodljive snovi (radioaktivni elementi, težke kovine, odvečne količine vode …).
Velja, da glina deluje celovito in izzove procese, ki se verižno sprožajo po vsem organizmu, zato priporočajo, da terapije z glino niti ne začnemo, če je ne mislimo uporabljati dalj časa neprekinjeno.

Tudi sama sem preverila pozitivne učinke gline, predvsem kar se tiče lepotnega sveta. Gospod Janez Ferjuc iz družinskega podjetja Bolus, mi je prijazno poslal nekaj svojih izdelkov, s katerimi lahko:

  • zdravimo bolečine, vnetja in poškodbe (z glinenimi oblogami),
  • pričnemo s čiščenjem telesa (s prečiščeno glino za pitje),

FullSizeRender_1

  • negujemo obraz,
  • negujemo telo (z glineno mazilo proti celulitu) in
  • zobe ter dlesni (z glineno zobno pasto).

glinena_maska.jpg

Sama sem naprej preizkusila izdelke za nego obraza kot je glinena maska aloevera in bila nad njo navdušena. Priporočljiva je za mastno in problematično kožo, saj odstranjuje mrtve kožne celice in očisti kožo tako, da zmanjša tvorbo maščob in umazanije.

 

Način uporabe:

Najprej očistimo kožo, nato nanesemo glineno mazilo na obraz kot masko (debelo 0,3 cm). Mazilo pustimo na obrazu 20 min, oziroma toliko časa da se posuši, nato jo na rahlo odstranimo, tako da ne poškodujemo kože. Pri nečisti koži uporabljamo glineno mazilo vsak dan, najmanj dva tedna, lahko pa tudi dlje. Pri zelo suhi koži glinenega mazila ne uporabljamo. Po končani terapije je priporočljivo, da se namažete z vlažilno kremo.

Po uporabi je koža mehka in pripravljena, da sprejme bogato kremo. Opazila sem sicer, da maske ni dobro prepogosto uporabljati (to seveda velja za večino mask za obraz), še posebno, če tvoja koža ni tako zelo mastna in problematična, ker jo kar precej izsuši. Prav tako se lahko zgodi, da lahko po prvih dveh tretmajih pokuka nekaj več mozoljčkov kot ponavadi, a to je le zato, ker se koža čisti in mora iti umazanija ven.

Uporabljam pa tudi glineno mazilo proti celulitu, ki mi je prvenstveno všeč že zaradi svoje negovalne sestave – vsebuje jojobino in arganovo olje, limonino travo, kavo in seveda glino. Za večje rezultate bo potrebno še malce počakati, saj veste, kako je – nobena kremica ni tako čudežna kot je pravilna prehrana, gibanje in seveda tudi pravilna nega telesa.

Čez čas bi rada tudi preizkusila pitje gline – zaenkrat sem še malce previdna, ker sem o tem metodi prečiščevanja slišala in prebrala same dobre stvari. Glina za pitje s pomočjo njene absorbcijske moči uničuje bakterije, pritegne nase vse kar je strupenega, doda česar je premalo in odvzame česar je preveč. Pri vseh vnetjih, razjedah ali celo čiru, glina deluje zelo aktivno, saj odstranjuje uničene celice in pospešuje njihovo obnovo. Glina ureja presnovo in deluje kot spodbujevalec številnih organov, izboljša krvno sliko, preprečuje prehlade, vnetja itd. Najboljše je, da glino pijemo preventivno 3x na leto. S tem lahko preprečimo marsikatero težavo.

Prvi zapisi o uporabi t.i. medicinske gline so bili odkriti v Mezopotamiji okoli 2500 pr. n. št. Tudi stari Egipčani so poznali njene zdravilne lastnosti in jo uporabljali kot protivnetno in protibolečinsko snov, Papirus Ebers pa opisuje njeno uporabo pri različnih zdravstvenih težavah – od prebavnih motenj do kroničnih očesnih obolenj. Mnoga preprosta ljudstva so že pred tisočletji poznala glino tudi zaradi njenih lastnosti. Z oblogami iz blata so Grki povijali zlomljene ude in jo skupaj z zelišči, uporabljali še na mnoge druge načine, Egipčani pa so z glino premazali mrtve, saj je kot naravni zaveznik uničevala škodljive snovi in varovala tkivo pred razpadanjem. Tudi bolne živali so mazali z mešanico gline in naravnega kisa ali jih premestili v hlev z glinastim blatom, kjer so nagonsko iskale glineno mesto. Francoske čete so se z glino branile pred črevesnimi obolenji, ruski vojaki med prvo svetovno pa sploh niso šli v bitko brez vrečke gline. V Sloveniji se je prvi začel zanimati za glino in njene pozitivne učinke pater Simon Ašič, ki je svoje prvo vedenje o glini zaupal Janezu Ferjucu iz Komende, kjer glino tudi pridobivajo.