torek

29

december 2015

0

koment.

LEPOTA: Zgodbe iz dišečih in ličnih stekleničk

Avtor , Objavljeno v Lepota

Zakaj me velikokrat vonj sveže pokošene trave vrne v čas, ko sem bila še majhna in na vikendu pletla mrežo med številnimi drevesi na vrtu? Zakaj me vonj po odpadlem listju spomne na čase, ko sva z mami hodili do bežigrajske knjižnice, kjer sva si že stotič izposodili knjigo Mala čarovnica? Vonj borovih iglic pa me vedno vrne na otok Lošinj.

Včasih bi rada vse te vonjave, ki v meni izvabijo krasna in nepozabna občutja, ustekleničila in jih shranila za vedno. Da bi jih lahko povonjala kadarkoli bi to želela in bi me popeljali v želelno obdobje, v želen trenutek v življenju. Vonj je s čustvi in spomini namreč zelo povezan, saj vohalni reženj, ki omogoča razlikovanje med najrazličnejšimi vonjavami, namreč sovpada s spominskim skladiščenjem in čustvi, zato nam različne vonjave lahko prikličejo določene spomine in občutke.

Pravi vonj na telesu pa je tisti, ki zagotovo lahko ljudi naredi bolj privlačne. Ne samo, ker te vonjajo drugi, ampak ker je človek sam po raziskavah videti bolj samozavesten, če se mu zdi, da dobro diši, to pa se odraža tudi na govorici telesa.

No, in če sem prej pisala o ustekleničenju različnih vonjav, so seveda parfumi tisti, v katerih so ustekleničene različne vonjave, dišave, ki so že same po sebi zgodbe. Zgodbe o tem, kako so jih ustvarjalci naredili, za koga so parfumi ustvarjeni in tudi zgodbe, ki čakajo, da se razvijejo pri uporabnikih. Parfumi so eno izmed daril, ki jih vedno rada prejemam in poklanjam. Seveda nobena plat ni enostavna, saj če parfum poklanjaš, moraš vedeti, komu ga poklanjaš in kaj ima ta oseba rada. In obratno. Zato parfume in razne dišave najraje poklanjam najbližjim, katerih okus že dobro poznam.

V Veleblagovnici Nama imajo pestro ponudbo parfumov, toaletnih vodic in dišav, s katerimi se lahko pocrkljate v tem prazničnem času ali pa odišavite nekoga drugega.
Veselo nakupovanje in ustvarjanje novih zgodb ter spominov!