torek

14

april 2020

0

koment.

Moji nasveti za uspešno DELO OD DOMA

Avtor , Objavljeno v Novice

Lahko bi rekla, da sem pravi prvak v delu od doma, tak način meni osebno zelo ustreza in vesela sem, da si ga lahko privoščim. Vsaka stvar ima svoje pluse in minuse, jaz zase v delu od doma vsekakor najdem več plusov kot minusov, še posebno v primerjavi z delom v kolektivu. In ker marsikdo dela od doma ni navajen, sedaj z vami delim svoje nasvete, ki ti bodo pomagali pri večji produktivnosti, vzpostavitvi rutine in ti bodo dvignili razpoloženje.

V času pred korono in še bolj pred rojstvom mojih punc seveda moje delo ni bilo le ‘od doma’, ampak sem kot stilistka hodila po trgovinah in nabirala stajlinge, kot novinarka delala intervjuje in organizirala fotkanja kot modna in lepotna navdušenka hodila na tiskovke, imela projekte na televiziji, ki jih seveda ne moreš ‘oddelati od doma’ 🙂 a vseeno bi rekla, da je bilo vse to le spremljava mojega dejanskega dela in to je, da se doma usedem za računalnik in pišem. Ali pa da se usedem pred kamero/telefon in kaj povem, ustvarim in podobno. Doma preživim veliko časa, biti doma mi nikoli ni predstavljalo težave. Marsikdo je že po parih urah, preživetih doma, nestrpen, vikende je treba preživeti nekje zunaj, jaz pa sem malce introvertirana oseba, ki ima sicer rada izlete, dogodivščine, druženja, a se najbolj doma počutim … no, doma 🙂

Zato mi zdajšnji predpisi ne delajo (še) nobenih večjih težav, ne počutim se klavstrofobično, vso svoje delo zmorem opraviti od doma in če imaš tudi ti to možnost, da lahko ali da moraš delati od doma, pa ti to vseeno povzroča nekaj preglavic, beri dalje in upam, da ti lahko s svojimi nasveti to obdobje malce omilim in ti ga polepšam.
1. MOJA ‘PISARNA’
Določi si del v svojem domovanju, ki bo ali ki je tvoja pisarna. Kotiček, miza, soba, ki je namenjena tvojemu delu, tvojim stvarem, ki jih potrebuješ ob delu, prostor, kjer je dovolj miru, da se lahko skoncentriraš za večji del dneva.

Od tukaj delaj in imej pri tem neko kontinuiteto.

2. OPREMA

V svoji domači pisarni imej dobro in kakovostno opremo, na katero se lahko zaneseš. Morda je zdaj pravi čas, da si malce počistiš računalnik in spraviš pomembne reči na zunanji disk ter tako omogočiš hitrejše delovanje.

3. ‘STAFKI’

Jaz v svojem okolju potrebujem svoje ‘stafke’. To so malenkosti, dodatki v prostoru, ki me – ko jih pogledam – spravijo v dobro voljo. Pri meni so zdaj to naše družinske fotografije in par dekorativnih malenkosti, ki so preprosto kjut in polepšajo prostor.

4. IZBERI KAKOVOSTNO POHIŠTVO

Če si moraš domačo pisarno ustvariti iz nule, potem izbiraj kakovostno pohištvo in glej na uporabnost le-tega. Tvoj stol naj bo primeren za ure sedenja, miza naj bo dovolj velika za vse stvari, ki jih potrebuješ za delo, svetloba mora biti primerna, še posebno fino je, če imaš dnevno svetlobo in podobno.

5. URE ZA DELO

Kljub temu, da z izjemov projektov, ko sem odvisna od drugih – snemanja, intervjuji, stiliranje ipd. – mi ni potrebno začeti delati ob 8ih ali 9ih, sem – še pred rojstvom punc – vsak delovnik vstala pred 7. uro. Ure si določi seveda sam, tudi glede na to, kakšen tip si, jaz sem zagotovo jutranji tip in sem bila po jutranji kavici, higieni, lepotnemu ritualu in sprehodu s kužki, vedno pred 9. uro za računalnikom. Doma te nihče ne štemplja, pomembno je le, da je delo narejeno, a vseeno je pomembno vzpostaviti neko rutino, ki ti bo pomagala, da boš delo bolje, lažje in hitreje opravil. Velikokrat se namreč rado zgodi, da pri delu od doma ves čas nekaj odlašamo, ali pa nas kakšna stvar zamoti, zato je pomembno vzpostaviti urnik in z njim rutino. Delajmo se kot da namesto, da gremo iz dnevne sobe par korakov stran v svojo domačo pisarno, se dejansko odpeljemo v službo in smo v službi, kljub temu, da smo doma.

Glede tega sem bila vedno zelo neprizanesljiva, nikoli si nisem dovolila iti na kavico s prijateljico, če delo ni bilo opravljeno, zato ker sem vedela, kaj me bo čakalo, ko pridem nazaj domov. Sedaj kavice tako ali tako odpadejo, ampak te pa vseeno lahko zamoti tisoč in ena stvar in na tebi je, da držiš fokus. Seveda potrebujemo tudi odmor, ampak o tem kasneje.

Sedaj, ko imam punci, delam večinoma, kadar spita, torej nekaj uric po kosilu in nato zvečer.

Pomembno je, da svoj urnik za deli skomuniciraš s šefom in ostalimi sodelavci, da ne bo prihajalo do nesporazumov in slabe volje.

6. NE DOVOLI SLUŽBI, DA SE TI PRIKRADE V ZASEBNO ŽIVLJENJE

Že pred karanteno je bilo težko, da dela in včasih slabe volje, stresa, povezanega z njim, niste nosili domov, sedaj bo še težje, a ne nemogoče. Veliko je v organizaciji in komunikaciji z ostalimi družinskimi člani in tukaj se bom ponavljala – dobra organizacija in vzpostavitev rutine je vse!

7. UGOTOVI, KDAJ SI NAJBOLJ PRODUKTIVEN

Kot sem že prej omenila, sem sicer jutranja oseba in mi je pred rojstvom punc najbolj ustrezalo dopoldansko delo, da sem si lahko okoli kosila vzela odmor, skuhala zase in za Klemna, nato pa še nadaljevala delo za par uric, a imela nekaj popoldanskih uric prostih. Preveri, kdaj ti najbolj ustreza delo, kdaj si najbolj produktiven/produktivna in to skomuniciraj z ostalimi družinskimi člani in tudi s šefom, sodelavci …

Sedaj zjutraj nič ne naredim, oziroma ničesar ne morem narediti, razen objave na Instagramu, ki si jo na primer pripravim že večer prej, da nisem že od jutra na telefonu. Svoj urnik sem zaenkrat podredila puncama in celotni družinski dinamiki.

8. OSEBA KLJUKIC

Ker gre za moje nasvete, ti seveda dajem priporočila glede na to, kaj meni ustreza. Kljub temu, da je skoraj telefon moje delo – vse bi dejansko lahko opravila z njim – sem še vedno oseba, ki si roke oddaj, termine, zadolžitve, pišem v rokovnik, ki ga imam pred računalnikom. Za vsak dan imam napisane zadolžitve, članke, ki jih moram napisati, videe, ki jih moram posneti, ljudi, ki jih moram poklicati ali jim pisati (službeno, seveda, ne pišem si ‘pokliči prijateljico:).
In uživam v delanju kljukic, uživam, ko je delo opravljeno in ne visi ves teden nad mano.

9. VZEMI SI ODMOR

To, da stopiš stran od mize, si pretegneš noge, popiješ kozarec vode ali si greš narediti kavico, to so stvari, ki meni pomagajo, da grem hitreje skozi dan in da se ne zasedim.

Pomembno je, da si vzamemo odmor, malce ‘prešetamo’ skozi domovanje in se raztresemo.

10. STRAN S SOCIALNIMI OMREŽJI

Ta so super distrakcija, ko iz navade pogledaš na telefon in hitro odpreš Instagram ter mine pol ure. Ali imam prav? Ja, imam 🙂

Zato, kadar delaš, ne poizkusi brzdati z brskanjem po družbenih omrežjih, ker ti lahko pojejo preveč dragocenega časa.
11. ODLOČI SE ZA ZDRAVE PRIGRIZKE IN ZDRAVO HRANO NASPLOH

Vsi smo bili že tu – delaš, delaš, delaš in samo še to narediš in naenkrat si že tako lačen, da si ti ne ljubi kuhati kosila, pa raje odpreš vrečko čipsa, ki ga pred računalnikom namakaš v kislo smetano (resnična zgodba!). Če se ti zgodi enkrat, seveda še ni take panike, ampak vseeno je treba biti pozoren na to, kaj dajemo vase, da dobro in zdravo jemo in da si konec koncev vzamemo čas za obrok. Kakšen zdrav prigrizek kot je korenje, ki ga pomakaš v humus, že pojej pred računalnikom, ampak za kosilo si vseeno vzemi čas!

12. ZRIHTAJ SE!

Bodi ‘presentable’. Najlažje se je iz postelje odvleči za pisalno mizo, ampak počutje bo mnogo boljše, če se zjutraj stuširaš, počešeš in se preoblečeš iz pižame. Nobene potrebe ni po suknjiču ali hlačnem kostimu, hehe, lahko pa tudi, ampak preobleci se, da obrneš ploščo, če se lahko tako izrazim.

Dober nasvet tudi v primeru nenapovedanih video klicev 🙂

To bi rekla, da so moji TOP nasveti, kako uživati v delu od doma, biti čim bolj produktiven in ohranjati dobro voljo. Morda sem kakšnega pozabila? Zaupaj mi tvoje trike, kako se ti lotevaš dela od doma.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.