sreda

20

maj 2020

0

koment.

Nakupuj po spletu kot profesionalka (nasveti za boljšo izkušnjo on-line šopinga)

Avtor , Objavljeno v Novice

Če bi delili nagrade ali priznanja za spletno nakupovanje, bi sigurno kakšno osvojila (smeh). Spletno nakupovanje (večinoma obleke in modne dodatke) sedaj prakticiram že vrsto let, od rojstva punc, ko mi za obisk trgovin preprosto zmanjka časa in včasih tudi energije, pa še toliko bolj. Nakupovanje preko spleta postaja vedno bolj priljubljeno tudi v Sloveniji in ker sem že prava stara mačka spletnega nakupovanja, z marsikaterim nasvetom, kako se lotiti varnega in uspešnega nakupa, sem skenila, da jih z vami tokrat podelim.

Nekateri se ob spletnem nakupovanju preprosto ne počutiko dobro, preveč je vprašanj in dvomov, ki se porajajo ob nakupu in takim polagam na srce, ne kupujte preko spleta! Spletno nakupovanje ni za vsakogar (še posebno oblačila in modni dodatki), če ob tem niste sproščeni, je brezpredmetno, da se silite. Iščete izkušnjo nakupovanja, morda celo kakšen modni nasvet, ali svetovanje in je v tem primeru za vas je boljši in priporočljivejši obisk trgovin. S tem sicer ni nič narobe, ker nismo za vse, še posebno pa ne za spletno nakupovanje. Če pa te vseeno mika in rada nakupuješ po spletu, pa izvoli moj 1. nasvet:

1. POZITIVA

Seveda to ne pomeni, da greš v nakup brezglavo, ali pa da se prej ne pozanimaš, ali je spletna stran preko katere naročaš izdelek, vredna zaupanja. Govorim o tem, da če greš v nakupovanje s predispozicijo, da bo roba slaba, da se bo kaj zakompliciralo, da pošiljka ne bo prišla, boš po nekem nesrečnem naključju imela več možnosti, da bo do zapleta res prišlo. Sicer pa: tudi zapleti se dajo rešiti!

In to ne govorim kar tako, veliko prijateljic in kolegic me namreč o spletnem nakupovanju ves čas sprašuje, ene bi, pa se ne upajo, druge bi tudi, pa se jim ne da … in tako dalje. In pri osebi, ki komplicira, bo sigurno šlo nekaj narobe. In je tudi šlo, verjemite mi.

To seveda ne pomeni, da jaz nisem imela slabega ali ponesrečenega nakupa, ker sem na splet odklikala z nasmehom na obrazu in pozitivo v mislih. Seveda so prišle stvari, oblačila, torbice, dodatki, čevlji, ki:

 • so bili premajhni/preveliki,
 • so smrdeli (še posebno izdelki iz Kitajske),
 • niso izgledali kot fotografija na spletu (še posebno izdelki iz Kitajske),
 • so bile slabe kakovosti in tako dalje.

Moram pa dodati, da niti enkrat nisem vrnila izdelka, ker sem se vedno znašla drugače – če je bila stvar prevelika, sem jo poizkusila predelati/nositi drugače, če je bila premajhna sem jo podarila naprej, če je izdelek smrdel, ni izgledal kot fotografija na spletu ali bil slabe kakovosti, pa sem ga preprosto zabrisala v smeti, ker je bil ta izdelek po vsej verjetnosti iz Kitajske in zanj nisem plačala več kot 10 evrov. Torej: moja krivda, ko sem še v bolj zgodnjih letih spletnega nakupovanja pričakovala, da bo obleka za 3 evre enake kakovosti kot obleka za 50 ali 100 evrov. Tukaj preprosto ni logike. Seveda so se takšni nakupi največkrat dogajali na eBayju, ali še slabše AliExpressu, kjer pa je prodajalcem mar za vsak pozitiven feedback in ko sem jim opisala svoje nezadovoljstvo nad prejetim izdelkom, so mi preprosto brez vprašanja vrnili denar. Ja, tudi tiste 3 evre, brez da bi zahtevali pošiljko nazaj.

2. DOBRA SPLETNA PRODAJALNA

Kaj je sploh dobra spletna prodajalna, oziroma dober ter zaupanja vreden spletni prodajalec? To se zelo hitro vidi že pri sami priljubljenosti spletne strani, ki ponuja nakupe. Strani kot so Amazon, eBay in podobne naj ne bi bile problematične, saj imajo zelo dobro skrb in podporo za stranke in probleme hitro rešujejo.  Strani s pretirano nizkimi cenami (te ponavadi bazirajo na Kitajskem) in brez obširnih kontaktnih informacij so že v osnovi sumljive.

Svetujem, da pred nakupom vedno pogledaš feedbacke od prejšnjih nakupovalcev, te so namreč najbolj kredibilne, če imaš kakšno vprašanje za kupca si pozoren na to, kako hitro odgovori in kakšni – kako poglobljeni – so odgovori. Pomembno je tudi, koliko izbire ima za plačevanje – osebno ne plačujem na spletnih straneh, kjer je številko kartice potrebno vedno znova vpisovati in najraje uporabljam varen način plačevanja – to je PayPal.

Enkrat so mi namreč kartico že poizkušali zlorabiti – pišem poizkušali, ker sem že vse porabila, tako da mi niso mogli nič vzeti dol, hehe – ampak me je o tem moja banka takoj obvestila in začela s postopki preklica kreditne kartice. Zame je bila to velika lekcija in sedaj (skoraj) vedno uporabljam PayPal. V primerih, ko stran ne ponuja PayPala, pa presodim, ali je vseeno vredna zaupanja. Vedno bodite nadvse previdni, kadar zaupate podatke o svoji kreditni kartici – pri plačevanju mora biti uporabljen šifriran protokol HTTPS, kar lahko preverite v naslovni vrstici, kjer se URL začne s kratico HTTPS namesto HTTP, poleg kratice pa se nariše tudi ključavnica.

3. VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV

Ta točka se nanaša na zgornjo, kajti vedno vpišem le potrebne podatke, torej podatke označene z zvezdico. Ob registraciji bodite pozorni, katere podatke delite in kaj ponudnik dejansko potrebuje, da obdela naročilo. Če določenih podatkov ne želite deliti, je najbolje, da spletno stran zapustite in nakup opravite drugje.

4. KATERO VELIKOST IZBRATI?

Ta točka se bolj dotika oblačil in čevljev, a je prav tako eno najbolj pogostih vprašanj, ki mi ga zastavijo prijateljice. In zadnjič sem odgovor kar nestrpno zakričala: če si v Sloveniji 38-ka, boš 38-ka tudi drugod po svetu, samo pravilno je treba cifro pretvoriti. Velika Britanija ima na primer svojo lestvico velikosti, tam številke 38 ‘ne poznajo’, ampak imajo vseeno vedno tabelo, ki ‘čudežno’ pretvori iz UK v EU velikosti. Poleg tega je tabela skoraj vedno opremljena s še bolj obširnimi podatki kot so centimetri – okoli prsi, pasu, bokov, dolžine hlač in podobno, če teh podatkov ni, pa lahko prodajalcu še vedno pišeš z vprašanji. Pri Kitajskih številkah je treba upoštevati, da so Kitajke zelo nizke ženske in da bo nekaj, kar na fotografiji izgleda kot luštna poletna oblekica, na tebi izgledalo kot top (verjemi, se mi je že zgodilo). Zato vedno preveri tabelo velikosti, tudi ko greš v bolj ‘rizkantne’ nakupe kot so čevlji (tam je pomemben skoraj vsak milimeter).

Tukaj se potem skoraj vedno hkrati pojavlja vprašanje: kaj pa hlače?, kako vem, da mi bo to dobro stalo? in podobno. Odgovor je, ne veš točno, kako ti bo obleka stala, ampak še enkrat, če ne kompliciraš, če si takšna kot jaz, ki tudi v Sloveniji ne grem vse pomeriti v garderobo, potem boš ok. Res pa je tudi, da tudi sama ne kupujem kakšnih ‘sumljivih’ krojev, za katere res ne moreš vedeti, kako se bodo obnašali. Ampak zame je to čarobnost spletnega nakupovanja. Ja, seveda, včasih doživiš manjše razočaranje, ampak vaja dela mojstra in skoraj vse se da vrniti.

Prav tako zelo uporabna informacija zame je podatek o merah ali pa vsaj višini mankenke, ki oblačilo nosi. Tako zelo hitro dobim predstavo, kako bo oblačilo izgledalo na meni.

In ko smo ravno pri manekenki – spletni nakupi se lahko hitro ukanijo, ker prodajajo fotografije manekenk, ki so zdaj že neverjetno dobre, pa tudi včasih rahlo nerealne. Izučilo me je, da po spletu ne naročam nekih novih krojev, stilov, za katere ne vem, kako mo pristojijo in raje ostanem pri ‘varnih izbirah’ – tako še zmanjšaš možnost zgrešenega nakupa.

Nekatere spletne strani so svojo ‘customer service’ še nadgradile in ob vpisu nekaj podatkov o svoji postavi – mere, teža ipd., vam t.i. FIT ASSISTANT vedno svetuje, katera številka je najbolj ustrezna za vas.

5. POZOR NA POŠTNINO IN CARINO

Spletni nakupi so pogosto izvedeni zaradi boljših ponudb, ki jih ponujajo trgovine, do katerih se lahko sprehodimo. Ampak cena izdelka je nekaj, sedaj pa je treba upoštevati še poštnino, ki jo pripravi prodajalec in pa možnost carinjenja izdelka.

Poštnine lahko precej podražijo vaše spletno nakupovanje. Poštne stroške vam bo sistem prištel običajno na koncu, tik pred potrditvijo nakupa. Ponavadi je na voljo tudi več različnih zneskov, ki so pogojeni z različnimi čakalnimi dobami izdelka, zato je treba biti pozoren tudi na to in pretehtati vse možnosti.

Na carinske dajatve je treba biti pozoren, če opravite spletno nakupovanje od trgovca izven EU. Običajno gre tu za trgovce iz ZDA in Kitajske, Hong Konga, Singapurja in podobno. Za te izdelke se opravijo carinski postopki, vendar se za vse pošiljke do vrednosti 22€ (brez poštnine) ne plača nobenih dajatev. Če je vrednost pošiljke vašega spletnega nakupa nad 22€, vendar ne presega 150€, vam bodo obračunali samo DDV po trenutno veljavni stopnji. Če pa bo vrednost pošiljke več kot 150€ boste morali plačati tako DDV, kot tudi carino.

6. KO ZAKLJUČIŠ S SPLETNIM NAKUPOM

Ko boste zaključili vaše spletno nakupovanje, boste na vaš elektronski naslov dobili potrditev nakupa. Obvezno ga shranite, da vam bo pri roki, če bi vendarle šlo kaj narobe. Še najbolje pa je, da ga natisnete, saj velja kot nakupna pogodba in račun hkrati. Samoumevno je, da prav tako upravljate s trdnim e-poštnim naslovom. Naj pa elektronska pošta ne bo sredstvo za dvosmerno komunikacijo, prek njega namreč ni priporočljivo pošiljanje svojih osebnih podatkov trgovcem, sploh pa ne podatkov kreditne kartice. Ravno prevare prek e-pošte so najpogostejše.

Za konec pa še seznam mojih najljubših – modnih -in najbolj uporabljenih spletnih:

 • ASOS.COM
 • RIVERISLAND.COM
 • BOOHOO.COM
 • NASTYGAL.COM
 • EBAY.CO.UK (še vedno, sedaj za kakšne 2 nd hand igrače … 😉
 • ETSY.COM
 • NET-A-PORTER.COM (zgolj ob posebnih priložnostih 😉
 • YOOX.COM
 • FARFETCH.COM
 • NEXT.SI
 • ABOUTYOU.SI
 • OUTNET.COM
 • HM.COM
 • ZARA.COM
 • SHOP.MANGO.COM
 • BESTSECRET.COM

Če imaš še kakšno vprašanje ali izkušnjo zame, bom vesela, če jo napišeš, morda pa še kakšen predlog za dobro spletno stran 😉 saj veš, teh ni nikoli dovolj 😉

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.