ponedeljek

14

junij 2021

0

koment.

Nasveti, s katerimi bo tvoja garderoba na novo zaživela, tvoj videz pa postal bolj stajliš

Avtor , Objavljeno v Stil tedna

Kako z manj pogostimi, a bolj premišljenimi nakupi do boljšega videza in stila

V zadnjem letu in pol se nas je večina srečala z zelo drugačnim načinom življenja kot smo ga bili vajeni. Veliko našega življenja – od tega, kje delamo in kako dopustujemo, do tega, kako smo videti in kaj smemo početi – se je zelo spremenilo. Znotraj tega, manj pomembno, a prav tako drastično, se je naš pristop k temu, kar nosimo vsak dan, soočil z veliko preobrazbo.

Popolnoma se je spremenil pristop k modi. A vse to lahko vzamemo kot zelo pozitivno izkušnjo, saj smo tako smo imeli priložnost oceniti, kaj v resnici potrebujemo v svojih omarah – in ko se spet vračamo v normalno življenje, lahko lažje ugotovimo, kaj naj ostane, in kaj naj gre.

Vsi smo krivi tega, da se, kar se tiče naših oblačil, odločamo vse prej kot racionalno, kupujemo nove kose, brez da bi pogledali, kaj v resnici potrebujemo, kar bi nadgradilo našo garderobo. Velikokrat smo krivi tudi tega, da v omari granimo kose, ki jih nismo že lep čas oblekli, ki nam morda niti niso več prav. Zato sem pripravila nekaj nasvetov, s katerimi boste drugače gledali na svojo garderobo in bolj racionalno ocenjevali svoje prihodnje nakupe.

NE KUPUJTE SAMO ZA ENO PRILOŽNOST

Vsi smo verjetno že kdaj ‘zakrivili’ to točko. Poroka, božična zabava, vsak izgovor je dober, da si kupimo kaj novega. Problem ni v tem, da si ‘kupimo nekaj novega’, ampak v tem, kaj si kupimo. Ne kupujte si kosov oblačil le za eno priložnost! Raje imejte v omari predel, namenjen bolj elegantim oblačilom, oblačilom za posebne priložnosti, ki pa so vsestranska. Ne kupujte obleke le za ‘na poroko’, ker so možnosti, da je ne boste nikoli več oblekli, zelo visoke. Raje se odločajte za preproste, večne in bolj elegante kose, ki jih boste večkrat oblekli in ki jih lahko z nekaj modnimi dodatki spremenite, dodelate. 

NE KUPUJTE ALI HRANITE NEČESA, KAR VAM NI PRAV

Ni redko, da se zgodi, da hranimo kos v svoji omari, ki nam ni več prav, ali da si v upanju, da nam bo nekoč prav, kupimo kos oblačila, ki nam je premajhen. Bodite realni in iskreni do sebe. Če vam kos ni prav, je čas, da ga prodate ali podarite, tako pa boste naredili prostor, da ostala oblačila v vaši garderobi zasijejo.

NE KUPUJTE ALI HRANITE NEČESA, KAR VAM NE PRISTOJI

Mnogi izmed nas hranimo kosę v svoji omari, za katere vemo, da nam ne pristojijo in se jih kar ne moremo znebiti. Pogosto smo nekaj kupili impulzivno, ker je bil to velik trend ali ker smo videli nekoga drugega, ki je to nosil, in se nam je neverjeteno dopadlo – a ker nam preprosto ne ustreza, tega kosa v resnici še nikoli nismo vzeli iz omare in ga oblekli. Če se v kosu oblačila ne počutite samozavestno in udobno, je čas, da se ga znebite, ali pa ga preprosto ne kupite. 

NE KUPUJTE NEČESA SAMO ZATO, KER JE POCENI ALI NA ZNIŽANJU

Znižanja ali sezonski popusti so lahko velika past. Z lahkoto vas lahko osvoji velik popust in izkoristite ogromne popuste – še posebej, če gre za kose zvenečih blagovnih znamk ali modnih oblikovalcev – vendar le, če je ta kos nekaj, kar morate resnično dodati v svojo garderobo, kar je vaš stil, kar bo dopolnilo vašo gerderobo in nadgradilo vaš stil. Nikoli ne kupujte nečesa samo zato, ker gre za ‘dobro ponudbo, ki jo je vredno izkoristiti’. Ne glede na to, kako ugodno je bilo, če kosa nikoli ne nosite, je popolna izguba denarja.

KO KUPITE NOV KOS, SE ZNEBITE ENEGA STAREGA

Odličen način, da ohranite svojo garderobo v razumni velikosti, je, da sprejmete pravilo en notri-en ven: vsakič, ko dodate svoji garderobi nov kos, se enega znebite kos (in ga prodajte ali podarite v dobrodelne namene). Tako boste poskrbeli, da police v vaši omari ne bodo preplavljene s kosi oblačil, to pa pomeni, da boste morali biti pri novih nakupih tudi bolj samozavestni in izbirčni pri nakupovanju. Nikoli več ne boste kupili nečesa, ki vam ne bo 100% všeč, saj boste vedeli, da se boste morali enega kosa znebiti.

IZMENJAVA OBLAČIL MED PRIJATELJICAMI

Eden odličnih načinov, kako ohraniti svojo garderobo svežo, je zamenjava kosov s prijateljicami. Izvajajte svojo enkratno mišljenjsko modno politiko (en kos ven-en notri) tako, da se znebite nečesa, česar niste nosili mesecev, in zamenjate za kos, ki se ga je vaš prijateljica naveličala. Takšno trgovanje z oblačili je odličen način, da bo vaša garderoba vedno vznemirljiva, ne da bi zanjo zapravljanji denarja ali delali škodo okolju.

NE POSLUŽUJTE SE EKSTRAVAGANTNIH NAKUPOVALNIH DNI

Pogosto se znajdemo v neki modni rutini, vsa naša oblačila se nam naenkrat zdijo dolgočasna, stavek ‘nimam nič za obleči’ je vse pogostejši. Ko se to zgodi, se zgodi, da se odpravimo na veliko nakupovanje in na koncu zapravimo ogromno denarja za trendovske kose, ki na koncu za vedno obvisijo v naših garderobah. Ne dovolite, da pride do te točke. Namesto tega bodite ves čas pozorni na kose, ki so vam všeč, in si zapišite, kaj vam primanjkuje. To jemljite kot nenehen in razvijajoč proces, namesto da bi se vsakih nekaj mesecev vračali na kot se zdi začetek. Če si dovolite, da si vsak mesec kupite en res prijeten, ’nujen’ kos, namesto, da bi imeli dva ogromna nakupovalna dneva na leto, boste verjetno imeli veliko bolj premišljene odločitve in posledično veliko bolj elegantno garderobo.

POTRUDITE SE, RAZISKUJTE IN ODKRIVAJTE NOVE BLAGOVNE ZNAMKE

Še en razlog, da se znajdemo v modni rutini je ta, da ves čas hodimo v ene in iste modne trgovine, imamo nekaj spletnih modnih trgovin, ki so nam všeč, a nas lahko tudi te začnejo dolgočasiti. Super je imeti svoje favorite, ki jim zaupate in jih dobro poznate, toda na trgu konstantno prihaja toliko novih, neverjetnih blagovnih znamk, ki čakajo na odkritje. Od vrhunskih oblikovalcev, trajnostnih znamk do cenovno ugodnejših blagovnih znamk srednjega cenovnega razreda. Pomembno je, da raziskujte in ste zahtevni. Na koncu boste dobili nekaj zares posebnih, elegantnih najdb.

USTVARITE SVOJO UNIFORMO

Ena največjih zmot glede tega, da si eleganten, je, da nikoli ne bi smel kupiti česa podobnega tistemu, kar že imaš. Seveda nihče ne želi imeti celotne garderobe, sestavljene samo iz 15 mornarsko modrih puloverjev in 10 enakih parov črnih ozkih kavbojk. Vendar se ne bojte kar najbolje izkoristiti znanja in odgovora na vprašanje, ‘kaj mi pristoji’. Vse najbolj elegantne ženske na svetu imajo svojo uniformo – držijo se v enostavnih okvirjih, vedo, v čem so dobro videti in se te formule držijo tudi, ko izbirajo nove kose.

DOBRO POZNAJTE SVOJO GARDEROBO

Sliši se očitno, vendar je enostavno pozabiti, kaj je v naših garderobnih omarah. Velikokrat se zgodi, da se odlični kosi, ki že leta niso ugledali luči sveta, ker ste na njih iz takšnih ali drugačnih razlogov pozabili, kar skrijejo v omari. Predno kupite nekaj novega, se prepričajte, da imate zelo jasno predstavo o tem, kaj je že v vaši garderobi. To vam bo preprečilo, da bi po nesreči kupili stvari, ki jih ne potrebujete.

VLAGAJTE V TO, KAR ŽE IMATE

To, da je nek kos malce obrabljen, poškodovan, še ne pomeni, da ga moramo pri priči in brez truda zavreči. Vlagajte v kose, ki jih že imate v svoji garderobi, tako da veste, kje je kaj v vašem kraju, od odlične šivilje do čevljarja in usnjarja. Vredno je zapraviti nekaj denarja, da se stvari popravijo, ne pa znova in znova kupovati istih stvari.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.