ponedeljek

21

november 2016

0

koment.

NOVICE: Nič več razprodaj v Sloveniji

Avtor , Objavljeno v Novice

Trgovinska zbornica Slovenije je s 16. novembrom ukinila pravila pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve. Zbornica je odločila, da ne bo več regulirala sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve. Tako se 6. januarja prihodnje leto ne bodo več začele zimske razprodaje, 15. julija pa ne več poletne. Odslej bo to stvar poslovne odločitve posameznega trgovca, ki pa bo moral še vedno spoštovati zakonske določbe glede razprodaj.

Novost je, da bo datum začetka in trajanja razprodaj stvar posameznega trgovca, vse ostalo pa ostaja nespremenjeno, so opozorili v TZS. »To pomeni, da bo moral trgovec v primeru, da se odloči za razprodajo, še naprej spoštovati določbe zakona o varstvu potrošnikov v delu, ki določa način izvajanja razprodaje, ter določbe zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami,« so izpostavili.

Podjetje mora tako razprodajo objaviti na krajevno običajen način, objava pa mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

V TZS s tem korakom sledijo spremenjenim nakupovalnim navadam potrošnikov in primerljivi poslovni praksi v tujini. »Potrošnik je zaradi vse večje ponudbe, tudi preko spletnih trgovin, v zadnjih letih postal še bolj zahteven. Za svoj denar zahteva najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, pri nakupovanju je bolj preudaren, stalno spremlja in pregleduje ponudbo,« so opisali v zbornici.

Kdaj lahko pričakujemo zimske razprodaje in kakšni bodo popusti, pa sva že vprašali pri največjih slovenskih trgovcih. Njihove odgovore objaviva v sredo.