sreda

20

julij 2016

0

koment.

NOVICE: Slovenka bo izdelovala oblačila iz kože Alexandra McQueena

Avtor , Objavljeno v Novice

Slovenka Tina Gorjanc, ki študira na znameniti londonski modni šoli Central Saint Martins, je s projektom Pure Human šokirala svetovno javnost in prišla v največje medije po vsem svet.

Mlada oblikovalka je sredi projekta, v katerem bo s pomočjo genskega inženiringa iz DNK-ja slovitega oblikovalca Alexandra McQueena ustvarila kožo, iz katere bo naredila modna oblačila. Izdelki bodo tako rekoč narejeni iz kože McQueena, kar je razburilo svetovno javnost, a se je Tina javila na facebooku z zapisom, ki je pojasnil, da je njen namen ravno nasproten: »Vesela sem odziva v medijih, a se mi na trenutke zdi, da projekt ni pravilno razumljen. Zavedam se, da zapisov v medijih ne morem nadzorovati, a želim si, da bi projekt dobil medijsko podporo zaradi svojega namena in da ni predstavljen kot ‘srhljiv modni trend narejen iz človeške kože svetovno znane osebe’.« V nadaljevanju je še pojasnila, da ni nek nori genij, ki v laboratoiju goji kožo Alexandra McQueena.  »V laboratoriju je nekaj testnih primerov, da ugotovimo, ali je to sploh mogoče, z nadaljnjim razvojem pa se bodo s tem ukvarjala večja podjetja, ki imajo za takšen razvoj več denarja,« je še dodala in pojasnila, da želi s tem opozoriti, da genski material po smrti ni dovolj zaščiten, saj so bolj zaščitene materialne dobrine kot pa geni.

tina_2 tina_1

Tina ni želela povedati, kdo je prispeval DNK, a naj bi bil vzet iz McQueenove kolekcije iz leta 1992, v katero so bili vključeni njegovi lasje. Za britanske medije je povedala, da so ji ljudje, ki so bili McQueenu blizu, rekli, da bi se oblikovalcu ideja najverjetneje zdela odlična, saj je vedno strmel k prestopanju mej.

Tina je že izdelala prototipe oblačil, med katerimi je usnjena jakna s potiskom tatujev in nahrbtnik. S projektom si je tudi že priborila nagrado Nova, ki jo šola podarja najbolšim študentom.

FullSizeRender