sreda

17

januar 2018

0

koment.

NOVICE: Sodelovanje slovenskih modnih podjetij z oblikovalci #podpiramoslovensko

Avtor , Objavljeno v Novice

Sodelovanja velikih modnih gigantov, kot je H&M, z znanimi modnimi oblikovalci, me vedno znova navdušijo. V tujini je takšnih sodelovanj nešteto, pri nas pa so sodelovanja skromna, tako da sem malce pobrskala, katera podjetja so se odločila za takšno potezo.

Če se ne motim, sta zadnje takšno sodelovanje na modnem tednu Mercedes-Benz v Ljubljani razkrila podjetje And by Andraž in Sari Valenci. Znamka And by Andraž je znana predvsem po športnih oblačilih, s to potezo pa so naredili korak proti ulični modi. Kolekcijo sem si ogledala v živo in komaj čakam pomlad, da si privoščim kakšen kos v pastelni barvi ali kaj bolj živega.

and_sari_2

Med sodelovanji v tekstilni industriji se spomnim še sodelovanj Rašice. Prvič so svoje moči z oblikovalci združili leta 2008, ko so k sodelovanju povabili legendarnega Zorana Garevskega. Izjemno kakovostna in večna kolekcija je nosila ime R-Exclusive. V času gospodarske krize je imela tudi Rašica težave in je šla v stečaj, a pod novim vodstvom je uspešno sodelovanje našla v mladi oblikovalki Anđeli Lukanovich, s katero so ustvarili kolekcijo Metagrafit. Ponosna sem, da imam kose oblačil iz obeh kolekcij.

rašica_garevski

Kar se tiče oblačil, se sodelovanja končajo. Lahko jih nadaljujemo pri spodnjem perilu, ko je sevniška Lisca v svoj oblikovalski tim povabila medijsko osebnost Ivano Šundov. No, to ni čisto klasično sodelovanje z oblikovalko, a Ivana je zagotovo pustila pečat na kolekciji ter bila tudi obraz kampanje.

lisca_ivana

Potem pa je čas, da se preselimo na področje čevljev, kjer pa je dogajanje nekoliko bolj pestro. Propadli Peko je v zadnjih izdihljajih pod vodstvom Marte Gorjup Brejc poskušal z Nino Osenar in Milanom Gačanovičem. Nina je zasnovala kolekcijo NO skin, ki je bila narejena izključno iz umetnih materialov. Gačanovičevi čevlji, ki so nosili podpis Gacho, pa so bili veliko bolj ekstravagantni. Z moje strani podprem pogum, a roko na srce, cene so bile previsoke in čevlji vseeno malce preveč drzni. Moram pa priznati, da sem si na eni zadnjih razprodaj v Peku kupila para obeh kolekcij. Če ne drugega, sem vesela, da imam kolekciji za spomin.

peko_gachi

Kolekacija Milana Gačanoviča

peko_osenar

Kolekacija Nine Osenar

Če je sodelovanje Kopitarne s Petrom Movrinom šlo bolj ali manj mimo mene, pa lahko z veliko začetnico P Pohvalim sodelovanje z Majo Štamol. Ena meni najljubših oblikovalk je prvo kolekcijo naredila s poletnimi natikači, potem pa je bilo te obutve iz sezone v sezono več. Od copatk s čudovitim krznenim cofom, ki me grejejo vsak dan, do belih natikačev, s katerimi se sprehajam po plažah. To sta samo dva kosa, ki sta pri meni doma, a nista edina. Maja razvija čevlje naprej in jih vsako sezono pridno predstavi, tako da komaj čakam, da vidim kolekcijo pomlad-poletje.

kopitarna_štamol

In če mislite, da je Alpina znamka, ki dela le športno zimsko tekaško obutev, se zeloooo motite. Sodelovanje Alpine z znamenitim modnim dvojcem Draž je meni eno najljubših. Glasen aplavz za pogumno odločitev, da se odličen kopit čevlja nadgradi z volnenim detajlom izpod rok Draža. Od preprostih črnih superg do takšnih s svetlečo nitjo. Da je ponudba še bolj pestra, so poskrbeli tudi za moške, ki si lahko privoščijo ujemajoče čevlje s svojo drago. V zadnjih sezonah pa so izbiro superg nadgradili še z gamašami in škornji z volnenimi detajli. Kolekcija je res krasna.

alpina_draž

Če se za trenutek dotaknem še oblikovanja. Verjetno na tem področju najbolj izstopa sodelovanje podjetja mömaX s slovensko oblikovalko Nino Šušnjara, s katero so pripravili zanimiv statement stol, ki se lahko spremeni v mizo.

d6341e6b685fa709aac1

Naj ob tem še omenim, da večina opisanih kolekcij niti ni bila tako draga. Cena je takšna, kot se spodobi za sodelovanja, a za kvaliteto je vredno odšteti kakšen evro več. Poleg tega boste nosili slovensko, kar se meni zdi velik in pomemben doprinos k slovenski modni industriji. #podpiramoslovensko