petek

3

avgust 2018

0

koment.

NOVICE: Vdrli so v moj Instagram profil (kaj storiti in kako sem ga dobila nazaj!)

Avtor , Objavljeno v Novice

“Meni se to ne more zgoditi!” sem bila še pred kratkim 100% prepričana. Meni pa že ne kot da sem nedotakljiva. Ampak dejansko nisem verjela, da se to lahko zgodi meni.

Zakaj ne? Ker sem mislila, da se to ‘pridnim punčkam’ ne more zgoditi. Pridnim v smislu, da sem na Instagramu ‘zelo čista’, da si ne pridobivam sledilcev po nekih postopkih (sploh ne vem kakšni postopki to so), ne uporabljam masovnih hashtagov, ne plačujem nikomur, da bi zboostal moj profil in podobno.

Ampak v sredo mi je nekdo dokazal, da to očitno ni pomembno. To objavo sem napisala predvsem zato, da če se to zgodi tebi, ti morda kakšen podatek koristi.

Kako se je zgodilo?

Dejansko ne vem, kako ‘so me dobili’, ampak v sredo pozno popoldan sta bila dva čudna in malce sumljiva dogodka. Prvi je bil, da sem na mail, ki ga imam navedenega kot kontaktnega na Instagramu, dobila povpraševanje za sodelovanje od neke znamke (@Kivari_the_label). Znamka dejansko obstaja, ima nekaj več kot 100.000 sledilcev, tako da mislim, da sama po sebi ni sumljiva. Bil pa je sumljiv link, ki me je peljal na to stran, se pravi Instagram profil znamke, a sem se morala na linku še enkrat prijaviti v svoj profil, nato pa je napisalo, da stran ne obstaja.

Čez nekaj časa, pa me je Instagram aplikacija opozorila, da se je nekdo v Tučiji, Instanbulu želel prijaviti z mojim uporabniškim imenom in naj takoj spremenim svoje geslo, kar sem tudi storila. Ali je bilo to naivno od mene, ali so ti dogodki kakorkoli med seboj povezani, ne vem, vem samo to, da me zvečer v moj profil ni več želelo spustiti. Geslo je bilo napačno, kmalu po tem pa svojega profila @tjasa_kokalj_jerala nisem mogla najti. Prosila sem moža, da me poizkusi poiskati preko svojega profila in me takoj našel pod @tjasa_kokalj_jerala_18091.

Hekerji so torej takoj spremenili moje uporabniško ime in tudi mail, zaradi česar se nisem mogla prijaviti. In Instagram me je o tem tudi obvestil. Novi mail je bil ruski s končnico .ru. Kmalu po tem sem dobila tudi mail, ki ni bil od Instagrama, da so vdrli v moj Instagram. Pisalo je, da so začasno blokirali moj profil in naj jim nemudoma pišem ter zaupam svoje uporabniško ime. V polomljeni angleščini so še dodali, da naj se ne obotavljam preveč časa, saj bodo moj profil v treh urah zbrisali. Jaz, naivna kot sem, sem že skoraj želela odpisati, a sta me pametna moška (mož in prijatelj Blaž) pravočasno ustavila, naj ne odgovarjam na ta mail, ki seveda ni bil poslan s strani Instagrama. Iz tega naslova sem čez eno uro dobila še en mail, da se čas izteka in da imam samo še eno uro in nato naslednje jutro, da so začeli z brisanjem mojega profila. Do takrat sem se dejansko že popolnoma skulirala in si mislila, pa dajte, vi samo brišite. Zakaj tako, razložim malce kasneje.

Moja prvotna reakcija v sredo zvečer pa je bila ravno nasprotno od skulirane, saj sem v enem trenutku mislila, da se mi svet podira, potem sem se že znašla v nekem slabem vohunskem filmu z rusko mafijo, nato me je popadel bes in strah pred tem, kako dejansko nemočni smo, če želi nekdo vdreti in vzeti moje podatke. Spraševala sem se, kaj mi lahko še vse vzame in šla spreminjati vsa gesla, ki so kaj pomembna (mail, facebook, računalnik ipd.) ter za pomembne zadeve vklopila two-factor authentication. Res sem se ustrašila in občutek, da ima nekdo nekaj, kar je tvoje pa čeprav to ni otipljiva stvar, ni prijeten. Seveda je Instagram tudi moj posel, ampak takrat mi resnično posel še na misel ni prišel. Oziroma je bila neka deseta misel, ki sem jo hitro ovrgla in si rekla, mah, bom že kako! Še enkrat znova bom povedala, pa me ne zanima, kaj si mislite o tem, ampak res sem vesela, da ne objavljam svojih otrok. Ne vem, kaj bi nekdo počel s fotografijami, ker bi bile tudi sicer, če bi jih objavljala, javne, ampak mislim, da bi bil občutek v tem primeru še stokrat slabši.

V nekem trenutku – čez morda slabo uro – pa sem začutila malce olajšanja. Profil @tjasa_kokalj_jerala_18091 sem sicer periodično opazovala, kaj se dogaja z njim, ali še obstaja(m), ali številke padajo, ali rastejo, ali so na profilu nove fotografije, bil je v stanju mirovanja. Ob misli, da me na Instagramu preprosto ne bi bilo več, pa sem začela čutiti neko olajšanje. Kaj pa vem – če ste v tem poslu, tako kot jaz, ali pa če preprosto sledite ‘nam, influencerjem’ (bog, kako sovražim to besedo!), veste, da se nas je v zadnjem času namnožilo in da seveda vsak ‘bori’ za svoje sledilce. Ob dveh dojenčicah dejansko nimam časa za pretirano odrsko postavljanje in pripravljanje na fotografije, zato mislim, da ne dajem dovolj od sebe. Ob pregledu drugih profilov, ki rastejo z včasih neverjetno hitrostjo imam mešane občutke. Tem občutkom je skupno to, da dam vsakomur, ki se toliko ukvarja z Instagramom, kapo dol. To ni več neka zajebancija, okej, je posel. Ampak vseeno se vprašam, ali naj jim sledim, se pravi, grem v njihovo smer in zboostam svoj profil, da bo gate trgal, ali naj plujem v bolj mirnih vodah kot do sedaj. Z lepimi profili pride velika predanost, veste. Morda se z barvnimi shemami ne strinjamo, ampak za eno fotko je veliko dela, premisleka, odgovarjanja sledilcem ipd. Zato jih spoštujem, spoštujem trud, čeprav se z vso to ‘plastičnostjo’ ne strinjam, oziroma upam, da se bo ta trend kmalu obrnil. To za intermezzo, ker sem imela v teh treh dneh veliko časa za razmišljanje, ko nisem ‘ves čas’ visela na Instagramu :///

Takrat, ko sem dobila mail od Instagrama, da imam sedaj nov mail, sem izbrala tudi opcijo, da lahko to dejanje spremenim. A sem se vrtela v krogu. Na moj mail in mojo telefonsko številko sem sicer dobivala kode, ki bi mi omogočile, da to dejanje spremenim, a me sistem ni spustil naprej.

Nato pa sem – ker se je pomoč na Instagramu izkazala za popolnoma neuporabno – za nasvet vprašala tudi prijateljico, ki se ji je to zgodilo pred dobrim letom.

Kako dobiti nazaj svoj profil?

Šla sem na Instagram aplikacijo in se želela prijaviti v profil @tjasa_kokalj_jerala_18091 (sprva sem se prijavljala v @tjasa_kokalj_jerala, ampak tega profila ni bilo več). Jasno, da me ni spustilo notri, ampak imela sem opcijo v primeru, če imaš težave pri prijavljanju v račun. Navesti/izbrati moraš razlog, zakaj imaš težavo ob prijavi in ena od možnosti je tudi, da so ti vdrli v profil. Sistem te vodi na obrazec, kjer na kratko napišeš, kaj se je zgodilo (žal si nisem delala screenshote in do sedaj kakšno stvar že malce pozabila) in ko to odpošlješ, te kmalu kontaktira Instagram ekipa z novim mailom, kjer moraš še enkrat napisati kratek opis, kako si izgubil dostop do svojega računa. Navesti moraš datum, do katerega si lahko nazadnje imel dostop do svojega računa, vsa svoja prejšnja uporabniška imena ter mail ali številko mobilnega telefona, ki si jo vnesel pri registraciji računa. 

Odgovorila sem takoj, na njihov odgovor pa sem čakala dva dni. Prijateljica me je pomirila, da je to običajen reakcijski čas 😉 Danes popoldan pa sem dobila nov mail od Instagrama s kodo, ki sem jo morala napisati na papir, skupaj z imenom, priimkom in uporabniškim imenom ter papir podržati zraven svojega obraza, tako da tudi vidi roka, v katerem ga držim. Čez dobro uro so prišla še zadnja navodila, kako ustvarim novo geslo, potrdim in povežem moj mail z Instagram profilom in bila sem nazaj!

Najboljši nasvet, ki ti ga lahko dam, je, da preprosto ohraniš mirno glavo. upam, da se ti to nikoli ne zgodi, ampak če se ti, te bodo prevevali različni občutki, najhujpi je verjetno tisti občutek nemoči. A z mirnostjo in ne norenjem dosežeš več in čim prej začni s postopkom, da pridobiš nazaj svoj račun/profil.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.