nedelja

4

januar 2015

1

koment.

O zabitosti slovenskega turizma

Avtor , Objavljeno v Mnenja, Ujeta pri razmišljanju

Že drži, da je vsebina najinega bloga v veliki večini obarvana modno, a zakaj ne bi zapisali tudi kakšne misli, ki se pojavi na drugo temo.

Pretekle praznike sem preživela na Bledu in tradicija blejske neprijaznosti se je zame nadaljevala. Na Bledu imam pogosto občutek, da smo turisti tu odveč, saj kar pozabijo, da jim prav mi nosimo denar. Nerganja je ogromno, nasmeški so redki. Zakaj? Se je nasmehniti in biti prijazen res tako težko.

A neprijaznost še ni najhujša. Pobuda za ta zapis je včerajšnji smučarki dan na Voglu. V Sloveniji ne smučam pogosto, saj se je očetu pred leti prav Vogel, ko smo čakali na nihalko dve uri, tako zameril, da smo se vsako leto odpravili na smučanje v Italijo. A ker vedno pravim, da Slovenci moramo podpirati SLOVENSKO, jim dam vsake toliko novo možnost, da se izkažejo, a Vogel je včeraj svojo priložnost zapravil.

Opis tipičnega smučarskega dneva iz leta 1973. Pot iz Ljubljane več kot dve uri. Čakanje na prevoz do vrha – okoli dve uri. Čakanje na hrano – eno uro. Čista smuka – 36 minut. Približno takšen je »zabaven« napis na steni ob čakanju na nihalko, a najhuje je to, da sem leta 2014 okusila zelo podoben dan. Čiste smuke je bilo približno 36 minut, čakanja v vrsti veliko več, saj naprave enostavno niso požirale takšne mase ljudi. Vse proge niso odpret, tiste, ki so, pa so nekje na meji, saj na trenutke nisi prepričan ali voziš po peskovniku ali si na progi. Vem, vem. Očitali mi boste, da zaradi TNP ne smejo umetno zasneževati, a žal ne verjamem, da se trudijo dovolj, da bi z državo prišli do soglasja. Enostavno tega ne morem verjeti, da so lahko državni organi in okoljevarstveniki tako zabiti, da jim ni jasno, da potrebujemo nekaj snežnih topov, ki bodo delali umetni sneg in poskrbeli, da bo smuka v biseru Voglu idealna. Vsa Italija se umetno zasnežuje in nihče mi ne bo rekel, da so Dolomiti zaradi tega kaj bolj uničeni. In tu se stagnacija Vogla ne konča. Drži, res so pridobili neke nove naprave za fočkanje smučarskih kart in ne morem se otresti občutka, da je bila menjava potrebna samo zato, da je nek prijatelj od prijatelja nekaj zaslužil, kajti Vogel najprej rabi nove vlečnice in ne naprav za fočkanje. Ko se v tujini vrneš po enem letu na isto smučišče, ugotoviš, da so naredili nek napredek. Kako je s tem pri nas? Ničesar ni. Vse je isto. Tudi po desetih letih. In to tudi najbolj zamerim Voglu, da ni nobenega napredka, da ni novih prog, da ne zamenjajo dveh hudičevih sider, ki ne zmorejo prevoza vseh smučarjev. Vem, vem. Očitali mi boste, da zaradi TNP ne smejo graditi novih žičnic in sekati dreves za nove proge. Naj še enkrat ponovim, ne morem verjeti, da so državni organi (in vsi ostali vpleteni) tako zabiti, da ne dojamejo, da je to pač potrebno narediti. Sem za zaščito narave, a kompromis mora obstajati. Naj res pišem, kaj vse potegne dobro smučišče za seboj? Kako bi cvetel turizem? Hoteli bi bili polni, restavracije bi bile polne, utrujeni smučarji bi si po smuki privoščili masažo, kupovali bi spominke in še in še.

vogel2

Biser, ki ga ne znamo tržiti. #BohinjskoJezero z Vogla

In ko že govorim o zabitosti. Tudi tega ne morem verjeti, da so upravljavci blejskega smučišča Straža tako zabiti, da so smučišče odprli 3. januarja. Drži, samo ena proga je, ker se jim pač ene ni dalo urediti, a tudi turisti smo znani po svoji zabitosti. Kupimo vse, kar nam prodajo kot atrakcijo/turistično znamenitost. Prvega in drugega januarja, ko se je Bled šibil pod težo turistov, je bilo to malo blejsko smučišče, ki mu je bila letos dana naravna danost – SNEG, zaprto. NA-RAV-NE danosti niso znali izkoristiti in turistom iz žepov potegniti vseh evrov, ki so jih bili pripravljeni zapraviti v Sloveniji. Verjetno je bil novoletni maček za nekatere prevelik, da bi prižgali naprave in uredili proge.

Dragi turistični ponudniki,

ko boste naslednjič stokali, da je slaba sezona in prosili za državne pomoči, se naprej postavite pred ogledalo in vprašajte, sem res naredil vse? Ker, če sodim po parih dneh, ki sem jih preživela kot smučarka turistka na Bledu in Voglu, niste naredili prav ničesar. NI-ČE-SAR!

1 komentar

  1. Stella