petek

15

maj 2015

0

koment.

OTROŠKI PESKOVNIK: Glad you like it

Avtor , Objavljeno v Otroški peskovnik

Hodim po trgovini in si na otroškem oddelku ogledujem kratke majice za deklice. Pristopi družina in ne morem preslišati glasnih navodil žene, ki možu naroči, naj si hčerka zbere eno majico medtem, ko gre ona še nekaj pogledat. Ostaneta sama in ker je bila deklica podobne starosti kot moja, me je zanimalo, katero majico bo izbrala. Le kaj je všeč majhnim deklicam? Zelo hitro in brez pomislekov se je odločila za majico in jo podala očetu. Medtem se je vrnila mama, pogledala majico in rekla: »Ta je pa grda. Te ne boš vzela. Vzemi to ali pa to.« Deklica se je obirala in mencala, očitno se ni mogla odločiti med »ta lepima« in »ta pravima« majicama. Mamica ji je pomagala in namesto nje izbrala tisto, ki ji je bila všeč.

FullSizeRender

Sama zelo rada hodim po trgovinah z oblačili, si ogledujem novo robo, pomerjam in občasno tudi kaj kupim. Največkrat seveda za otroka. Njima je vse prav, njima vse paše! Čeprav z menoj ne delita navdušenja nad obiskovanjem trgovin, ju kdaj pa kdaj vzamem s seboj, da sama izbereta in kaj tudi poskusita. S Tajo se znajdeva v Nami, na oddelku Benetton in se odločim, da nujno potrebuje nekaj novih oblačil. Taja je stara 7 let in že od majhnega ničesar ne potrebuje. Ona je z vsem zadovoljna in ima vsega dovolj. Namesto igre preoblačenja v princeske se rajši igra, da je konj, pes ali mačka. Z velikim navdušenjem ji kažem novo poletno robo; pajkice, majčke, kopalke, verižice, torbice in zraven vzdihujem, oh in ah, kako je vse lepo. »Taja, a bi tole? Kaj pa tole? A rabiš majčko? A so ti te kratke hlače všeč?« Taja mi vztrajno odgovarja z ne in reče: »Takšna si kot babi. Ona mi tut skoz neki kaže in govori kok je lepo, men pa ni všeč.« Ustavim se in se zavem, kako prav ima. Neham ji kazati stvari, ki so všeč meni in ji pustim, da sama izbere. Izbrala je najdražjo majico z leopardjim vzorcem.

1

Danes si je sama pripravila oblačila. Seveda je izbrala leopardjo majico, leopardje nogavice, leopardje superge, ki so bile darilo tete Katje za rojstni dan, jeans kratke hlače, ki so bile prav tako darilo in jeans jakno. Meni se zdi njen stajling prav posrečen. Če bi obveljale samo moje izbire, Taja ne bi bila oblečena v malega leoparda ampak bolj v zebro, tako kot jaz. Pustimo otrokom, da izrazijo svoje želje pri oblačilih in njihovem kombiniranju ter jih upoštevajmo. Včasih iz najbolj nenavadnih in »grdih« kosov dobijo odlične kombinacije, ki se jih starši sploh ne bi spomnili. Pustimo jim njihov smisel za modo, jim prisluhnimo in se od njih učimo. Všeč jim bo, da vam je všeč.

Morda bosta leopard in zebra nekoč popoln par!

Napisala: Tina Seher Klavora