petek

26

avgust 2016

0

koment.

OTROŠKI PESKOVNIK: USTVARJALNICA SPOMINOV

Avtor , Objavljeno v Otroški peskovnik

Minilo je nekaj let odkar smo imeli doma dojenčka in čeprav sem bila prepričana, da nikoli ne bom pozabila vseh neprespanih noči, sem jih. Nekje globoko v sebi sem zakopala spomine na neskončna nočna dojenja. Pozabila sem tudi na jok. Na vse vrste joka…lačen, žejen, zdolgočasen, bolan, zaspan, tečen, izsiljevalski. Sem na morju komentirala, da »naši otroci pa nikoli niso tako jokali« in me je mož samo jezno pogledal izpod čela. Pozabiš vse slabo in prav je tako. Ostanejo samo podobe male, puhaste, mlečne kepice, ki mirno spi na nežni blazini. Prav takšne, kot jih v objektiv ujamejo v Ustvarjalnici spominov.

1-231-53

Domen in Marja sta brat in sestra, ki skupaj ustvarjata spomine. Z Ustvarjalnico spominov sta začela pred štirimi leti, ko je Marja zaključevala porodniški dopust. Želela je imeti lepe fotografije svojih otrok,  že od nekdaj pa je sanjala, da bi postala fotografinja. Domen je ravno zaključeval študij fotografije in odločila sta se, da začneta z družinsko in poročno fotografijo.

Marjina vloga pri fotografiranju novorojenčkov je predvsem priprava rekvizitov in novorojenčka za poziranje. Ideje za postavitve pogosto dobi kar sama, v veliko pomoč sta ji pinterest in tutoriali o fotografiranju novorojenčkov. Marja pravi, da starše vedno vpraša, če imajo kakšne posebne želje in se jim prilagodita. »V večini se popolnoma prepustijo nama, najpogostejša želja pri punčkah pa je, naj ne bo vse roza. Za fotografiranje novorojenčka se je dobro dogovoriti kak mesec pred porodom, da se določi okvirni termin. Fotografiranje novorojenčka po navadi poteka pri novopečeni družinici na domu, v prvih dvanajstih dneh po rojstvu dojenčka, ko še veliko spi. Prineseva vse rekvizite in opremo. Starši dobro ogrejejo prostor, da se novorojenčka lahko preoblači in da je lahko nagec. Dobro je, da novorojenček za fotografiranje spi. Popolnoma se prilagodimo njegovemu ritmu.”

Ker mi je res žal, da svojih dveh novorojenčkov nisem uspela tako profesionalno ujet v fotografski objektiv, sem Marjo prosila za mini nasvet, ki bi vam pomagal ustvarit nepozaben spomin. »Hm…mini nasvet. Dober stajling, svetle barve kot so bela, siva, bež, jeans. Čimbolj preproste stvari brez napisov in vzorcev dnevna svetloba in mislim, da mora uspet :).« Če bom sama imela še kdaj priložnost, bom svojo štručko prepustila profesionalcem. Da v Ustvarjalnici spominov ustvarijo fotografijo angelčka, ki samo spi in nikoli ne joka. Takšno fotografijo, ki jo pogledaš in si rečeš, kako so luštni in pridni, dejmo imet še enega!

Foto: Ustvarjalnica spominov