petek

9

marec 2018

0

koment.

OTROŠKI PESKOVNIK: Z ljubeznijo, mama

Avtor , Objavljeno v Otroški peskovnik

Kako simpatičen naslov, je res? In povem vam, za njim stoji še bolj simpatična oseba, mamica, ki je bila ena prvih t.i. ‘mami blogerk’ pri nas in je z ‘mami bloganjem’ dejansko orala ledino. Nina Držaj je po poklicu diplomirana geografinja in sociologinja, a kot svoje poslanstvo dojema materinstvo in se najbolje počuti v družbi svojih treh otrok. Ko je ustvarila blog Z ljubeznijo, Mama si verjetno ni niti predstavljala, kam jo bo le-ta pripeljal in kakšna sodelovanja ter priložnosti ji bo prinesel. Danes je Z ljubeznijo, Mama postala blagovna znamka z izdelki, ki obeležujejo čudovite prelomnice v življenju ženske in družine. Nosečnost, rojstvo, mejniki dojenčka in kasneje malčka.

Zakaj so me njeni izdelki tako navdušili? S svojo spominsko knjigo, ki jo je izpolnjevala seveda moja mami sem priznam kar malce obsedena. To so spomini, trenutki, ki najbolje orišejo zgodbo nosečnosti, otroštva, še danes jo rada prelistam in me navda s toplim občutkom nostalgije. Mislim, da sem se za nakup Nosečkinega dnevnika opogumila že v drugem mesecu nosečnosti, sigurno pa po nuhalni. Zame to ni bil samo dnevnik, kamor sem si zapisovala svoje občutke, pomembne mejnike, je tudi odličen priročnik, še posebno za žensko, ki bo prvič mamica in ki potrebuje nekaj ‘usmeritev’ in predvsem praktičnih nasvetov, zbranih v simpatičnem dnevniku. Z njim sem bila več kot zadovoljna in seznam stvari, ki jih potrebuješ za novorojenčka, kar nekaj časa nosila s seboj v denarnici.

Screen Shot 2018-03-07 at 22.11.32

Nosečkin dnevnik

Ko smo z dvojčicama prišli domov, pa se je začel lov na popolno spominsko knjigo. Glede te sem zelo zahtevna in kupila sem kar nekaj različnih (za znamko Z ljubeznijo, mama nisem vedela, ali pa sem pozabila, da dela tudi dnevnike za dojenčke) in bila z vsemi nezadovoljna, tako da so ostali nepopisani. Potem pa sem na Instagramu videla objavo neke mamice z Dojenčkovin dnevnikom znamke Z ljubeznijo, mama in naslednji trenutek že naročala zame res najboljši dnevnik za dojenčka, ali kot mu jaz rečem spominsko knjigo.

Screen Shot 2018-03-07 at 22.12.59

Dojenčkov dnevnik

Želela sem vam predstaviti osebo, ki se mi je skozi svoje izdelke močno približala in sem jo tudi zaradi sebe želela povprašati o tem, kje je črpala inspiracijo za oblikovanje izdelkov in podobno.


Z ljubeznijo, Mama je danes blagovna znamka, ki se je rodila iz bloganja o bi lahko rekli tvoji največji ljubezni – otrocih, materinstvu? Praviš namreč, da je materinstvo tvoje poslanstvo …

Res je. Ko sem postala mama, se je zame vse spremenilo. Izkušnja materinstva in vsi občutki, ki pridejo zraven so me zelo spremenili in hkrati naučili veliko o sebi, o življenju in o tem, kaj je resnično pomembno. Veliko bolj sem se začela zanašati na svoje občutke, na intuicijo in svoj materinski čut. Občutek imam, da sem rastla z otroci. In še vedno rastem, seveda. Ob vsem tem sem dobila tudi idejo in navdih za pisanje bloga ter kasneje za vse moje izdelke.

Screen Shot 2018-03-07 at 22.14.03

spominske kartice za nosečnice

Kako se odločiš za pisanje o materinstvu, otrocih, kaj želiš s svojimi objavami sporočiti svojim bralkam in bralcem?

Začela sem v prvi vrsti zato, da bi ohranila spomine zase in za svojo družino. Na objave sem dobila zelo pozitivne odzive, zato sem nadaljevala. Takrat je bilo na spletu zelo malo takšnih osebnih izkušenj in nasvetov v povezavi z materinstvom. Bilo je nekaj blogov, ki so bili usmerjeni v igro, učenje in diy, osebnih izpovedi pa je bilo zelo malo in to sem pogrešala. Bila sem prva med svojimi prijateljicami, ki sem se odločila za otroke in ves čas mi je manjkalo, da bi se o tem lahko pogovarjala, da bi nekje dobila neke pristne izkušnje (ne takšnih, kot na forumih) in da bi nekje lahko prebrala ter slišala, da je to, kar čutim normalno. Svoj blog sem si zamislila, kot kraj, kjer bi lahko nosečnice in mamice prebrale kaj koristnega, tiste stvari, ki sem jih jaz že doživela in preživela ter se iz njih nekaj naučila, moje izkušnje z različnimi situacijami, izdelki ipd. Včasih gre za osebno izpoved, za nasvet, spet drugič za predlog za igro, izlet ali pa oceno izdelka. Pri pisanju se ne omejujem, blog pa se spreminja tako, kot se spreminjam jaz in raste skupaj z mano in mojimi otroki.

07NLPstudioLOW

Nina z družino


Zame je materinstvo nekaj najlepšega kar se mi je zgodilo v življenju, hkrati pa je to tema, ki se je želijo dotakniti vsi, vsi želimo pristaviti svoj lonček, svoj pogled k vzgoji, skrbi za otroke … kako se spopadaš s takšnimi komentarji, če jih sploh imaš?

Moram reči, da sem v vseh teh letih imela zelo malo takšnih komentarjev, ki bi se mi zdeli preveč vsiljivi ali pa nesramni. Četudi je kakšen bil, sem zadevo najprej prespala in šele nato odgovorila. Ves čas se trudim, da si takšnih stvari ne bi jemala k srcu. Jasno je, da smo si ljudje zelo različni in da moj način vzgoje ne more biti všeč vsem. Motijo me razna posploševanja in način na katerega nekateri izrazijo svoje mnenje, ampak to pove več o njih, kot o meni, zato se s tem niti ne ukvarjam.


Biti ‘mama blogerka’ je danes vse bolj popularno – zakaj meniš, da je tako? Si ti ena ‘prvih’, ki je z bloganjem o tej temi sploh začela?

Presenečena sem nad tem, koliko mam se je v zadnjem času odločilo za pisanje svojega bloga, pa tudi nad temami objav in nad tem, kako se je razvila ta »mami« tržna niša. Ko sem začela pisati, se mi je zdelo, da Slovenija še zdaleč ni pripravljena na takšne osebne teme. Ja, bila sem ena prvih in ponosna sem na to. Skupaj z nekaterimi kolegicami smo (nevede in spontano) orale ledino na področju pisanja o materinstvu, na področju trženja osebnega dnevnika, komunikacije z bralci, na področju sodelovanj s podjetji, pridobivanju bralcev in še in še. Danes so stvari čisto drugačne, kot so bile takrat. Veliko bolj tržno usmerjene. Najbrž je ravno ta dobičkonosnost kriva za nove in nove bloge. Mene še vedno najbolj izpopolnjuje dejstvo, da lahko počnem, kar me veseli in s tem pomagam tudi drugim, to, da pa je moja služba močno povezana z vsem tem, pa je samo velik blagoslov in bonus. Trenutno delam na projektih, ki so se na začetku zdeli oddaljeni vsaj kakšno desetletje, zato sem lahko samo ponosna in hvaležna.


Bolj kot o blogu, bi rada spregovorila o izdelkih, ki nosijo podpis Z ljubeznijo, Mama. Kot prvi me je na začetku nosečnosti navdušil Nosečkin dnevnik, ki sem ga z največjim veseljem pisala in izpolnjevala, sedaj enako, če ne celo še lepše doživljam tudi pri Dojenčkovem dnevniku. Od kje ideja, da ustvariš izdelke, ki jih imaš v ponudbi?

Začelo se je zelo spontano. Bila sem na koncu svojega študija, iskala sem zaposlitev, doma pa sem imela dva otročka ter pisala blog. Razmišljala sem o tem, kako bi lahko stvari, ki jih rada počnem spremenila v posel in kaj je tisto, kar na trgu manjka. Med obema nosečnostnima sem zelo pogrešala dnevnik za nosečnice, zato sem se lotila tega. Med tretjo nosečnostjo sem ga že izpolnjevala, hihi. Vsi nadaljnji izdelki so bili smiselno nadaljevanje.

Screen Shot 2018-03-07 at 22.10.09

simpatične spominske kartice so tudi del njene ponudbe


Poleg tega, da so dnevniki super luštni izdelki, da so krasni za ohranjanje spominov, je meni predvsem všeč tudi to, da vsebujejo številne dobre in koristne nasvete – tako za nosečko kot za dojenčka kot so seznami za porodnišnico, ideje za igro … si črpala ideje iz sebe, svojih izkušenj?

Zelo pomembno se mi zdi, da izdelek ni samo lep, ampak da je tudi uporaben in ima neko spominsko vrednost. V vsak dnevnik (Nosečkin, Dojenčkov, Malčkov dnevnik) sem vključila tisto, kar sem v nekem obdobju tudi sama najbolj potrebovala in tisto, za kar sem vedela, da bo nosečnicam in mamicam najbolj koristilo. Gre za moje osebne izkušnje prepletene s teorijo ter za neke splošne smernice. Vse izdelke sem tudi sama uporabljala (in še uporabljam) in preko tega še lažje opazim na kakšen način mora biti izdelek zastavljen, da doseže svoj namen, zato pri ponatisih včasih še kaj izboljšamo in dopolnimo. Nikoli ne moreš zadovoljiti vseh potreb, se pa trudim in do zdaj sem dobila res veliko pozitivnih odzivov uporabnic, pa tudi predlogov za izboljšave in za nove izdelke.


Verjetno je za izdelavo dnevnika cel proces, nam malce razložiš, kako potekajo te zadeve od ideje do končnega izdelka?

Najprej mora obstajati ideja, ki je vsaj približno izvedljiva znotraj nekih materialnih in finančnih okvirjev. Potem sledi razmišljanje o tem, kaj bi neki izdelek vseboval, pisanje vsebine, pogovor z drugimi mamicami, glede uporabnosti, iskanje predlogov in povezovanje vsebine v smiselno celoto. Oblikovalka Kristina Smodila (Designlicious) je zadolžena za oblikovanje izdelka. O tem se vedno pogovoriva in preko različnih predlogov in možnosti prideva do končne podobe (barva, font pisave, vzorec, razporeditev itd.). Sledi pogovor s tiskarno o tisku, debelini in tipu papirja, vezavi in nekih drugih malenkostih, ki jih še sama ne razumem najbolje, haha, in potem gre zadeva v tisk. Končni izdelek je potem potrebno fotografirati, dodati v spletno trgovino, ponuditi določenim fizičnim trgovinam in knjigarnam in tržiti. Ni dovolj, da se izdelek naredi. Takrat se delo šele začne, saj je izdelek potrebno tudi promovirati in prodati.

Sodelovala si že s številnimi znamkami, ali Z ljubeznijo, Mama pripravlja še kaj novega v bližnji prihodnosti?

Tako za blog, kot tudi za spletno trgovino in izdelke imam še kar nekaj načrtov in idej in upam, da jih kmalu uresničim. Četudi pride obdobje, ko zmanjka časa ali navdiha in so na prvem mestu kakšne druge stvari (predvsem otroci), pride tudi čas, ko je idej preveč in se kakšna zagotovo uresniči. Vse ob svojem času.