petek

5

avgust 2016

0

koment.

OTROŠKI PESKOVNIK: SONČNA OČALA

Avtor , Objavljeno v Otroški peskovnik

Poletja se veselimo tako starši kot tudi otroci, vendar ne smemo pozabiti na primerno zaščito pred sončnimi žarki. Starši bi se morali zavedati, da je zgodnja skrb za zaščito otrokovih oči z ustreznimi sončnimi očali in klobučkom, ki zagotavlja očem senco, prav tako pomembna, kot skrb za otroško kožo, ki jo pred soncem zaščitimo s kremo za sončenje. Koristno je, da svojega otroka čim prej navadite na nošenje sončnih očal.

FB_IMG_1469178401274MOJE SLIKE 4494

Otroške oči so veliko bolj občutljive, kot oči odraslega človeka, saj so do 12. leta starosti še v fazi razvoja. Očesna leča je do 10. leta še prozorna in zato zelo dojemljiva za prehod sončnih žarkov v oko. Ker otroci še nimajo razvite očesne samozaščite, lahko nevarni UV žarki trajno poškodujejo mlado oko. Posledično lahko nastanejo poškodbe epitela, očesne leče, rumene pege in v zrelih letih tako pogosta siva mrena, nam je pojasnila Tina Horvat Legat iz Optike Ferry.

Vse to pa lahko preprečimo z enostavno uporabo kakovostnih sončnih očal, ki so opremljena s certifikatom in zagotavljajo 100 odstotno ali vsaj 99 odstotno UV zaščito. Oznaka UV pomeni, da imajo tako UVA kot UVB zaščito. Koristno je, da imajo očala poleg A in B filtra tudi polarizacijo, ker le ta močno zmanjša bleščanje, ki se pojavi na morju, snegu in belih površinah. Previdnost pri nakupu torej ni odveč, saj očala brez UV zaščite otroškim očem bolj škodijo kot koristijo. Letos so v modi zrcalna stekla z barvanimi okvirji. Prevladujejo okrogle in pilotske oblike očal. V Optiki Ferry v Portorožu lahko dobite otroška očala blagovnih znamk POLAROID, RAY BAN, CARRERA in JULBO. Z veseljem vam bodo svetovali pri izbiri najprimernejših sončnih očal za vaše otroke.

Foto: Tina Horvat Legat in Tina Seher Klavora