sreda

27

april 2016

0

koment.

POROKA BO: Obleka s spleta – koliko vas v resnici stane?

Avtor , Objavljeno v Poroka BO!

Zdi se kot da zadnje čase cel svet živi, dela in diha na spletu. Dandanes lahko na spletu najdeš že vse, če nečesa ne najdeš v nobeni trgovini, to poiščeš in slej ko prej tudi najdeš na spletu. Kupci postajajo vse bolj zaupljivi pri spletnem nakupovanju, prodajalci pa vse bolj vredni zaupanja. Vsaj tako se zdi, saj se vsakemu gre za dobro povratno informacijo, zato so prodajalci in prozivajalci, predvsem tisti iz Daljnega vzhoda, Kitajske, Tajvana, Filipinov in Koreje, zelo prijazni, hitro odzivni in ustrežljivi.

obleka s spleta3

Ampak ali je roba, ki je cenovno sicer zelo ugodna ali vsaj ugodnejša od ponudbe doma, tudi kakovostna? Se nakup po spletu izplača? Fotografije na spletni straneh kot so eBay, AliExpress obetajo veliko, a včasih so tudi svetlobna leta stran od popolnih, dih jemajočih oblek, v katere se bodoče neveste zaljubljajo kot po tekočem traku. Že pred časom so namreč po spletu zaokrožile fotografije besnih nevest, ki so pričakovale sanjsko poročno obleko naravnost iz modne brvi ali profesionalnega fotografiranja, dobile pa so kup zmečkane sintetične gmote, ki niti približno ne stoji tako dobro kot obleka na fotografiji. Bomo torej na spletu dobili poročno obleko v stilu Vere Wang, Elie Saab in podobnih znanih oblikovalcev in znamk, ali nam bo splet ponudil le ogromno sivih las in nervoze, ki jih kot bodoča nevesta res ne potrebujete?

obleka s spleta8

Kje so pasti?

Kako lahko obrnemo nakup poročne obleke sebi v prid, če sploh? Na kaj mora biti nevesta pozorna? Prva stvar, ki jo mora vedeti vsaka nevesta je ta, da bo za malo denarja, dobila malo muzike. Tudi na Kitajskem materiali še vedno nekaj stanejo in poročna obleka za 50 evrov? Mora biti posredi pa že velika sreča, da nakup uspe in se ne konča s krokodiljimi solzami. Priporočila so zelo pomembna, zato dobro poglejte komentarje in povratne informacije pravih strank, ki so na voljo skoraj pri vseh spletnih nakupih. Preverite t.i. feedback prodajalca in zadovoljstvo strank po nakupu. Vsekakor izberite možnost izdelave po naročilu, oziroma se pred nakupom dobro izmerite. Niso pomembne le mere prsi – pas – boki, ampak je tu dolžina hrbta, višina neveste, višina s poročnimi čevlji, tudi dolžina (in širina) rok, če boste imeli obleko z rokavi. In ko smo že pri širini, pomembno je, da veste in se zavedate, da fotografije, s katerimi spletni prodajalci vabijo potencialne kupce, niso odraz popolne resničnosti. Ve pa ste resnične neveste, ki svoj poročni dan ne boste preživele le v eni in isti pozi. Photoshop vsi poznamo, razrasel se je celo v vsakodnevne selfije, zato se ob nakupu moramo zavedati, da so na fotografijah manekenke, ki so računalniško popravljene, da izgledajo popolno in da nimamo vse enakih mer ter da vsem ne pristoji vse. Bodite odkrite do sebe, izberite obleko za svojo postavo in nikakor ne kupujte manjše številke, kajti kitajske številke so že tako ali tako v primerjavi z našimi majhne. Tam so telesni proporci popolnoma drugačni in tega se je ob nakupu še tako vsakdanje majice potrebno zavedati, kaj šele če se gre za našo sanjsko poročno obleko.

obleka s spleta6

Imejte pripravljen načrt B

A tudi, če izmerite vsak košček na svojem telesu, je še vedno veliko možnosti, da vam obleka ne bo popolnoma ulita. Ne bo kot druga koža. Priznane modne oblikovalke, svetovno znana dizajnerska imena vam skoraj ne mogli sešiti popolne obleke brez kakršnegakoli pomerjanja, zakaj torej to pričakujete od spletnih nakupov? Zato je potrebno imeti pripravljen rezervni načrt oziroma načrt B. Ta sicer ne pomeni prižiganja rdečega alarma, ampak pomeni samo to, da je priporočljivo imeti pripravljeno dobro šiviljo, ki vam bo obleko ‘rešila’. Včasih je dovolj le nekaj ožanja in minimalnega krojenja, da vam bo obleka stoodstotno pristajala. Tako pove tudi Primorka, ki je svojo poročno obleko kupila na priljubljenem AliExpressu. Tudi ona, ki se ne želi poimensko izpostavljati, se je pred samim naročilom dobro izmerila, a je obleka še vedno prišla prekratka. Bila so tudi manjša odstopanja na fotografiji iz spleta, a nič kaj tako alarmantnega, da ne bi obleke na svoj veliki dan tudi zadovoljno oblekla. Kot nam je zaupala, je teta, ki je po poklicu šivilja, obleko podaljšala, jo malce poožala in težava je bila rešena. Če obleka pride na primer premalo bogata in manj razkošna kot ste predvidevali po fotografiji, lahko kakšne aplikacije kot so bleščice in kamenčki swarovski, prišijete tudi sami, ali pa seveda pomoč poiščete pri šivilji. Zato je dobro, da obleko s spleta, naročite že nekaj časa prej, da ne boste zadnji trenutek hodili na pomerjanja in posvete k šivilji.

obleka s spleta9

Ko nič ne gre po načrtu

Včasih pa še tako dobra šivilja žal ne more rešiti obleke. Še posebno, če so materiali preslabi, preveč plastični, preveč sintetični, pregrobi. V takšnem primeru se je dobro vedno prej pozanimati, ali lahko obleko zavrnete, oziroma ali vam prodajalec vrne denar. Vi v tem primeru niste na izgubi, a ste ostali brez poročne obleke, zato je vsakršno surfanje in podvige po spletu dobro opraviti nekaj mesecev pred poroko, da vas kaj zadnji hip ne preseneti.