torek

10

maj 2016

0

koment.

TEK Z ADIDASOM: Hrana pred in po treningu

Avtor , Objavljeno v Tek z Adidasom

Prazna vreča ne stoji pokonci – prehrana predstavlja velik in pomemben del treninga, zato seveda mora biti pravilna. Optimalna pre­hrana namreč odločilno vpliva na rezultate v športu, okrevanje, zdravstveno stanje, telesno težo ter dobro počutje.

PRED TRENINGOM – gorivo za pogon

Pred treningom so priporočljivi kompleksni ogljikovi hidrati, saj se prebavljajo počasi in so vir energije za daljše obdobje. Ponavadi tečem zvečer, zato je moj zadnji obrok pred tekom kosilo, za občutek lahkotnega teka (brez prebavnih težav) si najraje pripravim riž, testenine ali sladki krompir v kombinaciji s koščkom mesa ali ribe. Včasih pa imam kosilo precej zgodaj, tako da si moram dve uri pred tekom pripraviti tudi kakšno malico. Takrat si najraje skuham ovseno kašo. Prav tako kakšno uro prej rada spijem kozarec vode s šumečo tableto magnezija, saj me zelo dobro odžeja.

PO TRENINGU – obnova in gradnja

Po teku si takoj pripravim pol litra izotoničnega napitka z okusom rdeče pomaranče. Prvih 45 minut po treningu je najprimernejši čas za nadomeščanje izgubljenega goriva. Idealna strategija prehranskega okrevanja je obrok ali tekoči prehranski dodatek, ki vsebuje ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom in kakovostne beljakovine v razmerju 1 : 4. Najraje si pripravim zeleno solato, v katero dodam še eno kuhano jajce, tuno, avokado in popražim še pinjole. Mnjam!