torek

31

maj 2016

0

koment.

TEK Z ADIDASOM: Ne pozabite na raztezanje!

Avtor , Objavljeno v Tek z Adidasom

Največja napaka tekačev, ki se s tekom ukvarjajo rekreativno, je pomanjkanje potrpežljivosti. Želja po hitro vidnih rezultatih pripelje do posledic, kot so bolečine v mišicah in sklepih ter predvsem upad motivacije za nadaljnje treninge. V nadaljevanju predstavljam nekaj nasvetov glavnega trenerja adidas šole teka Blaža Strožerja o tem, kako se izogniti tovrstnim težavam.

Za vse tekače je izjemnega pomena, da vsak trening začnejo s počasnim tempom, saj na ta način krepijo mišice, sklepe in srce, ki se postopoma navadijo tudi na obremenitve. Udeleženci adidas šole teka imajo treninge razporejene sorazmerno čez cel teden, tako da se teče vsak drugi dan, to pa Blaž svetuje tudi ostalim. »Ko tekači sledijo svojemu tekaškemu načrtu, se osredotočajo predvsem na razvijanje vzdržljivosti in hitrosti, velikokrat pa pozabijo na razvijanje gibljivosti. Gibčno telo je bolj učinkovito, ima večji potencial za razvijanje moči in vzdržljivosti, nudi večjo amplitudo gibanja, je manj podvrženo poškodbam in se hitreje regenerira«, dodaja glavni trener adidas šole teka Blaž Strožer.

Če bomo intenzivnost treningov že od prvega dne počasi stopnjevali, bomo v prvi vrsti vplivali na izboljšanje naše kondicije, ki pa posledično vpliva tudi na večjo motivacijo in hitrejše ter vidnejše rezultate.

Adidas trening-31

Raztezanje je pomembno za boljšo regeneracijo

Ne glede na to, ali ste tekač začetnik ali že pravi maratonec, je potrebno fizično aktivnost vedno prilagoditi svojim zmožnostim in fizični pripravljenosti. Za samo aktivnost pa je izredno pomembno pripraviti tudi svoje telo in se zato pravilno ogreti. Po koncu vadbe pa je za boljšo regeneracijo smiselno tudi raztezanje.

Je pa res, da se v športnih krogih pogosto pojavijo nasprotovanja glede samega raztezanja, ki za seboj povlečejo vprašanja, kot so kdaj se moramo raztezati, kdaj je raztezanje koristno, zakaj je koristno in kdaj lahko škoduje. Metode raztezanja so vsekakor različne, saj se vsak organizem odziva na svoj način. Zato je izrednega pomena, da vemo, kdaj in kako uporabiti katero od metod in katera je v danem trenutku najboljša. Blaž pred vsakim treningom priporoča deset minut počasnega tempa, čemur naj sledi dinamično raztezanje, vključno z atletsko abecedo. Z omenjenim se bomo dan po vadbi počutili mnogo boljše, prav tako pa bo naša regeneracija potekala manj časa.

Nenazadnje pa ne smemo pozabiti uživati, saj je pri vsakem športu izrednega pomena, da v njem vidimo tudi zabavo. Pri tekaških treningih je ravno družba najboljša spodbuda.