ponedeljek

6

maj 2019

0

koment.

TJAŠIN NASVET: Spomladanska prevetritev omare in zakaj je ta nujna

Avtor , Objavljeno v Tjašin nasvet

Na pomlad se nas večina vrže v malce bolj konkretna in temeljita čiščenja, ki sovpadajo s to svežino, ki jo prinaša pomlad. Zame najhujša in hkrati najbolj potrebna čistka pa je tista v moji omari. Kako me je frustrirala pretesna omara, kaos, ki je nastal po zimskem obdobju, mešanica zimskih oblačil, med katerimi nisem več uspela razločiti oblik, le še barve, saj je bila vse ena velika štrikana gmota, hkrati pa sem s pospravljanjem kar nekaj časa odlašala. A po spomladanski prevetritvi omare pa se tudi jaz bolje počutim, omara je spet za nekaj časa pospravljena, kljub temu, da je postopek malce dolgotrajen.

Ne samo, da se spomladanskega čiščenja omare tudi lotim kot dejanskega čiščenja omare (brisanje polic, kar zahteva, da najprej vsa oblačila zmečem ven), lotim se tudi čiščenja in urejanja oblačil (ne da bi imela umazana v omari, ampak tukaj je bolj v igri likanje, preverjanje, ali so vsi gumbi na svojem mestu, ali je kje kakšna luknjica v oblačilu ipd.).

Tako me nobeno oblačilo, ki ga izberem, da bo del moje spomladansko-poletne garderobe, ne spravi v slabo voljo ali ne preseneti.
No, pa se lotimo zdaj seznama.
1. ČIŠČENJE OMARE
Najprej je potrebno vse odstraniti iz omare, to pomeni, da iz omare ZMEČETE vse na tla spalnice ali garderobne sobe in že takrat lahko malce sortirate. Kavbojke na en kup, krila na drug in podobno. Tukaj se še ni potrebno ukvarjati, ali boste kakšno oblačilo ohranili ali ne, samo naj bo v pravi kategoriji, kar vam bo kasneje prihranilo čas.
Zdaj, ko imate kaos v spalnici, morate stvar dokončati, ni druge! Najprej se lotite temeljitega čiščenja omare in svetil okoli nje. Police dobro prebrišite z vlažno krpo ali krpo iz mikrofibre, lotite se tudi prašnih svetil, če imate v prostoru tudi preprogo, jo dobro posesajte, morda celo globinsko očistite. Ne pozabite na vrata od omare in prašne kotičke. Morda je sedaj tudi čas za nov osvežilec zraka ali mošnjiček sivke.

2. SORTIRANJE
Ko je omara in njena okolica čista, je čas, da se lotite oblačil. Pred sortiranjem omare je moje pravilo to, da zimska oblačila brez posebnega sortiranja spravim v vreče, iz katerih potem posesam zrak, kar mi prihrani prostor in se z njimi ne ukvarjam v smislu, da jih ne izločam. Zakaj imam takšno pravilo? Ker še ne vem, kakšni bodo modni trendi za naslednjo jesen-zimo, kakšne barve mi bodo všeč in podobno in se s temi oblačili ukvarjam šele nekje septembra, oktobra, ko z njimi naredim enako kot to storim za aktualne kose za pomlad-poletje.

Čas je torej za pravo sortiranje:

 • Oblačila, ki so preveč obrabljena za nositi ali podariti
 • Oblačila, ki vam niso več všeč – dajte jih v škatlo in morda priredite garažno razprodajo, ali pa jih podarite naprej
 • Oblačila, ki vam trenutno niso prav – tudi z njimi v škatlo in na podstrešje. Če vam naslednje leto ne bodo več prav, je tudi čas za donacijo

3. KUPČKANJE

 • Stran s smetmi (razni papirčki, morda računi v žepih od hlač in podobno morajo romati v smeti)
 • Čista oblačila razdelite v dva kupa: oblačila, ki so za zložiti in oblačila, ki so za obesiti
 • Obesite oblačila, ki se mečkajo:

– bluze, srajce in srajčne obleke
– krila in obleke
– oblačila za v službo
– jakne in suknjiči
– svileni kosi

 • Zložite oblačila, ki se ne mečkajo, v kupe:

– kavbojke,
– majice, puloverji
– pajkice, trenirke
– pižame
– kratke hlače
– spodnje hlače
– nogavice in najlonke

4. ČAS, DA ZLOŽITE STVARI NAZAJ V OMARO
Zložite ali obesite oblačila nazaj v omaro. Dobro je, da oblačila še vedno držite v kategorijah, saj bo tako vaša omara bolj organizirana in bolj pregledna.

Suknjiči gredo skupaj, če so skupaj v kompletu tudi hlače, jih obesim na isti obešalnik, bele srajce skupaj, nato jih sledijo vzorčaste srajce, krila in tako dalje. Daljša oblačila  kot so maksi krila in obleke naj gredo ob robe omare.
Poskrbite tudi za lično zložene ogrlice in modne dodatke kot so pasovi, torbice in šali.

5. SE TEŽKO LOČITE OD SVOJIH OBLAČIL?
Tukaj je 7 vprašanj, zaradi katerih se boste lažje odločili, ali to oblačilo resnično potrebujete v svoji garderobi ali ne. Pri izboru, kaj obdržati in kaj ne, vam lahko z mnenjem pomaga tudi prijateljica, tako da lahko iz spomladanske prevetritve v omari naredite cel dogodek.

Sicer pa si za lažjo odločitev zastavite eno ali več naslednjih vprašanj:

 • Ali mi je prav?
 • Ali sem to nosila kdaj v zadnjih 12 mesecih?
 • Ali je verjetno, da bom to oblačilo nosila še kdaj?
 • Ali je to oblačilo v trendu in ali se sploh sklada z mojim stilom?
 • Je oblačilo strgano ali uničeno do te mere, da se ga ne splača več popravljati?
 • Če bi zdaj bila v šopingu, bi ta kos kupila?
 • Ali se počutim samozavestno, ko nosim to oblačilo?

Sedaj pa samo še čin čin na ‘novo’ omaro in naj čim dlje zdrži v tej urejeni formi, saj z urejeno omaro tudi veliko lažje vidite oblačila, delate stajlinge, posledično prihranite na času in podobno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.