ponedeljek

25

avgust 2014

0

koment.

Zanjo se zanimajo celo iz trgovske verige Macy’s

Avtor , Objavljeno v Intervju

Vzhajajoča zvezda slovenske mode: Karmen Koren

Karmen Koren je mlada slovenska oblikovalka, ki se je predstavila na SBFW – Small Boutique Fashion Week v New Yorku. Karmen je dobila vabilo na newyorški teden mode, ki ga je zavrnila, zaradi previsokega zneska udeležbe. A oblikovalka ni obupala. Našla je dogodek vzporedno s tednom mode, se prijavila in bila zbrana med sto oblikovalci. Tam so se ji odprla vrata v svet mode, saj se je zanjo zanimal tudi predstavnik ameriške trgovske verige Macy’s.

Mi lahko za začetek zaupate vaše vtise, kako je bilo, je SBFW dosegel vaša pričakovanja?

SBFW je super. Odlične manekenke, neverjetna organizacija in najboljši “staff”. Vsakih par minut pridejo organizatorji do vsakega oblikovalca in ga vprašajo, če rabi karkoli od manekenk do parnih likalnikov in asistentov. V glavnem, vse je na nivoju.

Slišala sem, da vas je vabilo na newyorški teden mode popolnoma presenetilo. Nam lahko poveste kaj več, zakaj?

Vse skupaj je neverjetno. Začelo se je nekje oktobra, ko sem dobila na mail povabilo na NYFW. Sploh nisem mogla verjeti, kaj se dogaja. Po tem, ko sem že imela nekaj pogovorov z njimi, sem se odločila, da zavrnem njihovo povabilo zaradi previsoke prijavnine. Vesela sem bila že zaradi samega povabila in se spraševala, kje so našli prav mene. Verjetno je tukaj pomagal Kickstarter, Talenthouse in objave v tujih medijih. Po tem sem začela malo brskati, kaj vse se dogaja na NYFW. Ne spomnim se kako, ampak naletela sem na stran SBFW. Ravno takrat so imeli casting call zato sem se odločila, da se prijavim. Čez par dni sem v dobila odgovor: »Congrats.« Takrat vem, da sem bila popolnoma iz sebe, izbrana sem bila med več sto prijavljenimi in nisem verjela vsemu temu. Še zdaj se komaj zavedam, kaj vse se je zgodilo v tako kratkem času.

Če ni skrivnost, kakšen pa je bil znesek, ki bi ga morali poravnati za vstopnino na newyorški teden mode?

Ni skrivnost. Prvo povabilo, ki sem ga zavrnila, je znašalo 3000 dolarjev in ni vključevalo stroškov modelov. SBFW pa je zahteval 600 dolarjev.

Ste spoznali kakšne zanimive ljudi oziroma potencialne poslovne partnerje, ki bi vam pomagali pri prodoru v New Yorku?

Sem. Takoj po koncu revije sem se srečala z novinarji za intervjuje. Pogovarjala sem se z novinarko FashionTV, ki je tudi stilistka znanih obrazov. Nad mojimi oblačili je bila navdušena, zato sva se dogovorili, da ji lahko pošljem izbrane kose, ki jih bo uporabila v svojih stajlingih. Do mene je pristopila tudi gospa, ki bi želela moja dela predstaviti v editorialu. Organizator modne revije mi je na koncu še sporočil, da se je zame zanimal predstavnik trgovske verige Macy’s, s katerim se še dogovarjam.

Po čem vam bo ta izkušnja najbolj ostala v spominu?

V spominu mi ostalo vse. New York kot mesto samo, celotna modna revija in njena organizacija, prijazni in odprti ljudje ter celotno vzdušje.

Kaj točno pa ste v New Yorku predstavili, katero kolekcijo?

Predstavila sem kolekcijo Eclectic Mind. Izdelana je na podlagi nadgradnje diplomskega dela, raziskovanja astroloških simbolov in naravnih elementov v povezavi s sedemdesetimi leti. Izdelana je iz najboljših materialov, saj sestoji iz kombinacije starih oblačil in novega blaga. Namen te kolekcije je, da ljudje začutijo in vidijo, da so stara oblačila še kako posebna in uporabna. Oblačila so oblikovana s procesom nadgradnje že obstoječih, katerim dodam nove materiale. Rezultat tega je svežina z vintage kakovostjo in modernim dizajnom. Vedno želim narediti nekaj svežega, zato v oblačilih kombiniram različne stile, tiske in materiale. Moja oblačila vedno nosijo svojo zgodbo. Vsak kos prispeva svoj košček preteklosti, delček mene in je na koncu pripravljen, da dobi še zgodbo tistega, ki ga nosi.

models

Vas po takšni izkušnji slovenski teden mode sploh zanima?

Z veseljem se odzovem vsakemu povabilu in priložnosti, ki mi je ponujena.

Na vašem Lookbook coverju gostuje Ula Furlan. Je morda vaša muza oziroma zakaj ste ravno njo izbrali za fotografiranje?

Vse skupaj se je zgodilo zelo spontano. Fotografiranje je potekalo dva dni pred odhodom, zato je bilo vse skupaj malce kaotično. Po spletu okoliščin smo se spomnili na Ulo, ki se je povabilu z veseljem odzvala. Vem, da smo izbrali pravi model za moja oblačila, saj ji takšen stil zelo pristoji in tudi sama je bila nad oblačili zelo navdušena. Ob tej priložnosti bi se ji rada še enkrat zahvalila za vso pomoč.

Kdo pa vas drugače navdihuje v modnem svetu pri oblikovanju vaših oblačil?

Navdihujejo me nenavadne zgodbe ljudi, inovacije, internet, hitri svet, vintage, duhovnost, risanke iz mladosti, kombiniranje nenavadnih materialov in še bi lahko naštevala.

Je kakšen oblikovalec, ki ga imate za idola?

Idola nimam, vendar občudujem in cenim dela drugih oblikovalcev, recimo Stella Jean, Jean Charles De Castelbajac in Balmain.

Plod vašega dela pa so tudi zanimive hlače na 1001 način. Priznam, video sem si ogledala, a sem se nekje vmes pri štetju zgubila. Na koliko načinov jih je resnično možno nositi in kako se vam je porodila ideja?

Načinov je nešteto. V videu smo predstavili samo osnovne načine oblačenja. Vsak, ki ima le kanček domišljije, lahko “izumi” nov način. Še Neja v videu je med samim snemanjem prikazala nov način, ki ga nisem prej opazila. Ko jih imaš na sebi šele vidiš, kaj vse lahko nastane.

Vam je idejo s hlačami uspelo “prodati” Kickstarterju?

Ne, ni uspelo, vendar vem, da zgodba s hlačami še ni zaključena. Zdaj, ko gledam nazaj, vidim, da sem se iz celotnega projekta veliko naučila. Spoznala sem kako vse poteka, koliko truda je treba, da vse skupaj spraviš v celoto … video, ekipa, marketing…. Naredili smo nekaj napak, ampak sem vesela, da je bilo tako, ker drugače vsega tega ne bi opazila. Vem, da se je zgodilo z namenom.

Kakšne so vaše želje, ustvarjati v Sloveniji ali tujini?

Se bom prepustila toku. Menim, da ni važno, kje ustvarjaš, važno je, da v tem uživaš.

Kam naprej?

Definitivno bom nadaljevala z oblikovanjem in delovala na področjih povezanih s tem. Želim se izpopolnjevati in odkrivati nove izzive.

Foto: markorepse.com